Svoboda: Arogance moci v Českobudějovické kultuře?

8. 11. 2021

Kultura je zvláštní úkaz. Člověk ji k životu nutně nepotřebuje, ale přesto bez ní mnohdy nemůže být. Právě kultura totiž odlišuje člověka od zvířete, kultura povznáší ducha, rozvíjí intelekt a formuje člověka. Kultura v sobě obsahuje mnohá odvětví. Film, divadlo, foto, hudba, tanec, architektura, výtvarné umění, literatura, mluvené slovo, různé festivaly, workshopy, přednášky. Kultura do sebe snoubí vznešenost písma, umění slova, vášeň pohybu, sílu hlasu a těla i smysl pro detail. I proto je právě kultura tím, čemu se primárně a rád věnuji, ať už na poli soukromém či politickém. A rád bych touto cestou, z pozice člena KSČM, který byl svou stranou delegován do jedenáctičlenné Kulturní komise Rady města České Budějovice, kde mám za sebou odslouženy již tři roky, popsal příběh o tom, kterak Kulturní komise musí čelit aroganci moci člověka, který by měl ze své pozice náměstka primátora pro kulturu tento svůj poradní orgán hájit a předkládat jeho stanoviska na jednání Rady města.

Jméno Juraj Thoma je asi každému obyvateli Českých Budějovic známé. A právě tento člověk má pod svými křídly kulturu v našem městě. Ale lze mu skutečně věřit, že to s kulturou myslí dobře a upřímně? Jistě, z pohledu obyčejného občana to tak může vypadat. Město spolufinancuje řadu oblíbených hojně navštěvovaných kulturních akcí, navíc se pan náměstek holedbá s kandidaturou Českých Budějovic na Evropské hlavní město kultury 2028. Budějická kultura přežila všechny koronavirové restrikce a navzdory vládním zákazům a příkazům funguje i nadále. Nutno dodat, že na tom má největší podíl a zásluhu právě Kulturní komise Rady města, která se jednou ročně zabývá všemi žádostmi z dotačního programu na finanční podporu, a je to právě Kulturní komise (složená ze zástupců všech politických uskupení zvolených do Zastupitelstva), která dodává Radě města návrh na rozdělení finančních prostředků jednotlivým akcím a pořadatelům. Takže v čem je problém, když navenek se Budějčáci mohou bavit na celé řadě kulturních akcí v rámci všech odvětví, která jsem v úvodu vypsal?

svoboda_jiri.jpgLetos 2. srpna byl vůbec poprvé v Českých Budějovicích spuštěn projekt víceletých grantů, kdy kultura je zatím první a jediný, tzv. pilotní segment, kde se tato víceletá podpora na území našeho města otestuje. A zde nutno přiznat panu náměstku Thomovi zásluhy na prosazení toho, o co se Kulturní komise v Budějovicích marně snažila mnoho a mnoho předchozích roků. O to více by se asi očekávalo, že bude víceleté granty podporovat až do konce. Jenže, co se nestalo? Byla potřeba samozřejmě jednotlivé žádosti vyhodnotit, a tak ze sedmi členů Kulturní komise, pana náměstka Thomy a zástupce z řad organizátorů pro přípravu kandidatury Českých Budějovic na Evropské hlavní město kultury 2028 vzešla devítičlenná Hodnotící komise pro víceleté granty. Každý z nás tomu věnoval maximum, jednotliví žadatelé nám mohli své projekty osobně prezentovat, celkem jsme tomu věnovali desítky hodin studia a diskuzí. Každý, až na jednoho. Pan náměstek pro kulturu se neobtěžoval na hodnocení víceletých grantů dostavit, přičemž u nás osmi ostatních členů panovala ve výsledku jednomyslná shoda na rozdělení financí. A tady vstupuje do hry arogance moci pana náměstka, kdy se neobtěžoval náš návrh na rozdělení 3,9 milionu Kč na roky 2022 a 2023 pro námi vybrané projekty v námi určených částkách předložit k jednání Radě města, respektive tento bod z jednání stáhl bez udání důvodu.

My jsme vše projednali a termínově naplánovali tak, aby po jednání Zastupitelstva města konaném v pondělí 1. listopadu žadatelé věděli, zda uspěli či nikoliv. Pan Thoma však zcela potopil celé úsilí svého poradního orgánu, kterým Kulturní komise a pod ní spadající Hodnotící komise bezesporu je, a to, aniž by s touto komisí či s jejím předsedou komunikoval a sdělil, co ho k tomu vedlo. Tím způsobil v řadách žadatelů o víceletou podporu zmatek a nejistotu, neboť tito žadatelé se nesmí přihlásit do výzvy na jednoleté granty, dokud neví, zda jim byla přiznána podpora v rámci víceletých grantů. A příjem žádostí pro jednoleté granty bude vypsán již od 1. prosince. Všichni tito žadatelé, mezi nimiž je i řada oblíbených, osvědčených a hojně navštěvovaných akcí, teď musí tonout v nejistotě a doufat, že pan Thoma předloží návrh Hodnotící komise na některém z nejbližších jednání Rady města, aby se to stihlo projednat na prosincovém Zastupitelstvu. V opačném případě hrozí, že buď budeme nuceni jako Kulturní komise ukončit výzvu pro víceletou podporu bez rozdělení financí, aby mohli žadatelé z víceletého dotačního programu podat žádost do jednoletých grantů, nebo město České Budějovice přijde o některé z osvědčených akcí v případě.

V tomto směru velice děkuji zvoleným zastupitelům za KSČM, kteří na jednání Zastupitelstva v pondělí 1. listopadu podpořili návrh člena Kulturní (a rovněž i Hodnotící komise) a zároveň zastupitele, pana Jana Piskače, aby byl na jednání Zastupitelstva zařazen právě bod ohledně rozdělení víceletých grantů, kdy by Zastupitelstvo mohlo nařídit Radě města projednání rozdělení víceletých grantů na jejím nejbližším zasedání. Všichni zastupitelé za KSČM hlasovali pro zařazení tohoto bodu, ve výsledku však několik hlasů chybělo a bod zařazen nebyl. Nezbývá než doufat, že víceleté granty neskončí dříve, než začaly, a že pan náměstek pro kulturu překoná svoje ego, a ať už byly jeho důvody pro oddálení (doufejme, že se jedná jen o oddálení) projednání rozdělení víceletých grantů jakékoliv, takže náš návrh na Radě města předloží. Já z pozice člena Kulturní komise mohu zodpovědně prohlásit, že pan náměstek Thoma ztratil mou důvěru a jeho slovo už v mých očích již nemá žádnou váhu. O opaku by mě přesvědčil jedině v případě, že by začal konečně osobně docházet na jednání Kulturní komise, kde se téměř nevyskytuje.

Autor: 
Jiří Svoboda člen Kulturní komise Rady města České Budějovice /KSČM/
Zdroj: 
Vlastní