Kačenka a rudá strašidla

5. 11. 2021

Dnes nikomu nejde o reálný socialismus ani komunismus. Jde o zkrocení šelem globální i lokální nerovnosti. Soukromé vlastnictví není svaté, zavazuje. Je třeba mu vnutit společenskou odpovědnost, ne ho znárodňovat.

Cílem levice nemůže být nikým nechtěná a tvořivost ubíjejíc rovnost všech ani rovnost šancí všech a spravedlivě, přitom zásluhově honorovaná užitečnost jedince pro společnost.

Levici čeká odmítnout vějičky zelených, sexuálních menšin a bez zásluhové rovnosti všeobecného základního příjmu. Pro autoregulaci politických tužeb platí: „Ctít po společnosti můžete pouze t, co jste sami ochotně platit.“ Sorry, dědičné pobíratele dávek či všeobecného základního příjmu bez návyku pracovat nejsem ochoten financovat. Levicová politika nesmí být politikou lemplů, žebráků či kvót, ale pracujících. To Konečná ví.

Soukromému vlastnictví je třeba vnutit společenskou odpovědnost, ne ho znárodňovat

Kde na to vzít? Je nutno omezit ceny půjčky a zvýšení úroku z vkladu nad roční inflaci. Půjčit peníze bance se musí vyplatit. Půjčit si v bance peníze nesmí být ožebračující. Lichva musí být trestná a úrok z ní nevymahatelný. Smlouvy poctiv. Zisk z bankovního podnikání musí být striktně omezen, stejně jako odlévání kapitálu do zahraničí. Zdaněn musí být spekulativní pohyb kapitálu. Daně musejí být progresivní tak, aby postihly zejména miliardové příjmy. Stopku musejí dostat daňové ráje a firmy, které v nich sídlí. Vyhoštění ambasád těchto států je to nejmenší. Zákaz finančních transakcí s nimi je nutnost.

Celý článek v placeném vydání MF Dnes 4.11.2021

Související

"Štěpáne, to je skvělý článek! To jsou základní teze moderního politického programu strany pro "obyčejné" lidi. Osobně bych to doplnil o pár cílů v oblasti politiky, demokracie a fungování státu", píše v komentáři na fb Pavel Šefl

Fotogalerie

Kačenka a rudá strašidla
Autor: 
Štěpán Kotrba, mediální analytik
Zdroj: 
MFDnes 4.11. 2021