Ohlédnutí Kateřiny Konečné

3. 11. 2021

Vážení čtenáři, vážené čtenářky,

nově formující se vláda SPOLU (ODS + KDU-ČSL + TOP 09) a PirStan zatím krom toho, že s největší pravděpodobností ustaví dvě nová ministerstva a jednu novou pozici ve vedení Poslanecké sněmovny, mnoho nepředvedla! Tolik asi k proklamovanému „zeštíhlování státu", kterým se tak jejich představitelé zaklínali.

Stejně tak Senát odmítl zmrazení platů politiků, které KSČM žádala. Nutno podotknout, že navzdory proklamacím. A ani Andrej Babiš, ani zástupci ANO v Senátu nehlasovali pro ono zmrazení.

Obdobně to dopadlo s heslem „Nedopustíme další lockdown“, které na nás křičeli představitelé SPOLU z plakátů a billboardů, aby nominant tohoto volebního slepence pro oblast zdravotnictví V. Válek později prohlásil „Jsem pro lockdown neočkovaných lidí starších 60 let.“ U tohoto kandidáta na nového ministra zdravotnictví jsme toho slyšeli za pár posledních dnů ale mnohem víc. Třeba to, že by se mělo dělit zdravotnictví na chudinské a to pro bohaté (o to už se během své vlády ODS pokoušela i dříve – tzv. standardy a nadstandardy), nebo, že čekat 6 hodin u lékaře je běžné. Na druhou stranu přiložit ruku k dílu v odborné skupině pro řešení COVIDU-19 Válek odmítl. To je ta změna, „které můžeme věřit“. Což o to, změna to asi je, ale jestli k lepšímu, to už nechám na Vás.

Dnes se zastavím ještě u jednoho uchazeče o ministerský post. Piráta Jana Lipavského. To, že se ze všech sil snažil zabránit dostavbě Jaderné elektrárny Dukovany Ruskem, potažmo Čínou, asi nebude překvapivé. Takže pokud se stane ministrem, tak by mohli piráti svým voličům vysvětlovat nejen předražené bydlení, ale také zdražení energií a de facto všeho, které kvůli vyřazení Ruska z dostavby Dukovan způsobí, neboť ruský Rosatom byl připraven stavět nejrychleji a nejlevněji… V Poslanecké sněmovně také Lipavský horlivě podporoval, aby Češi platili mise v Iráku i Afghánistánu. Že jste o tomto pirátském politikovi dosud neslyšeli? Tím se netrapte, to málokdo, neboť toho zatím reálně moc nepředvedl…

Další čekatele na ministerská křesla si probereme zase příště, až bude trochu jasněji.

Pokračuje také energetická krize. V plné nahotě se ukázala, jak „velká“ je společenská odpovědnost miliardářů, tedy v tomto případě konkrétně J. Písaříka. Stávající vláda naprosto zaspala a místo toho, aby zastropovala ceny energií, tak se vymlouvá, že nemůže nic moc dělat. Stejně tak Energetický regulační úřad. Opět nikdo za tento faul, který dostal téměř milion lidí do problémů, nenese odpovědnost. A miliardář se dál prohání ve svých luxusních sportovních vozech…

Co se týče situace v KSČM, tak nově zvolení představitelé si převzali svá oddělení a musí okamžitě začít pracovat, a to v nelehkých podmínkách. Navíc je třeba se co nejdříve zaměřit na to, aby se strana přestala tolik zabývat sama sebou, ale zaměřila se na politickou práci pro lidi a mezi lidmi.

Jsem ráda, že se dostalo ocenění mému kolegovi z Evropského parlamentu, kosmonautovi Vladimíru Remkovi, kterému byl prezidentem Milošem Zemanem propůjčen Řád Bílého lva za významné proslavení vlasti v zahraničí. Máme jen málo osobností takového formátu, jako je V. Remek a je ostudou, že tohoto vyznamenání se mu nedostalo dříve. Mimochodem připomínám – když už jsme v uplynulém týdnu oslavili Den samostatnosti Československa – že právě Čechoslováci byli třetím národem po Sovětech a Američanech ve vesmíru.

Přikládám také odkaz na televizní souboj s R. Šlachtou a J. Maláčovou, kterého jsem se na CNN Prima News účastnila:

https://cnn.iprima.cz/sledujte-zive-divokou-kartu-co-planuji-porazeni-vo...

S přáním hezkých dnů

Kateřina Konečná, předsedkyně ÚV KSČM

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Ing. Kateřina Konečná, předsedkyně ÚV KSČM, europoslankyně za KSČM