Valenčík: Pohřbívají Zemana? Ne. Nás! Naši krásnou zem

26. 10. 2021

Pokud se někomu zdá být titulek příliš přitažený za vlasy, tak ať se zamyslí nad článkem Jiřího Hoška, zástupce šéfredaktora Seznamu Zprávy. Cituji (a nevytrhávám z kontextu):

Profilování "nové" zahraniční politiky samozřejmě výrazně napomůže osoba nového šéfa diplomacie. Kdyby se jím stal například Ondřej Kolář, starosta Prahy 6, autor přemístění sochy maršála Koněva do muzejního depozitáře, bylo by jasné, že s družbou s východními despociemi je veta. A to by tedy měla být, i kdyby se nový ministr nejmenoval Kolář... Petr Fiala v prvním povolebním prohlášení mluvil o slušnosti. Pokud právě tu bude Česko svým zahraničním partnerům nabízet a současně ji začne požadovat, dá se na tom stavět. Dovede nás to rychle k tomu, že opustíme zemanovskou diplomacii všech azimutů.

Celý článek je zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/komentar-nova-zahranicni-politika-cas-udelat-visegradu-papa-177378

A teď to přeložme do naší řeči, tedy co se tím chce říci. "Diplomacie všech azimutů" je diplomacie menší země, která si v podmínkách nejistého světa chce zajistit postavení, jaké jí umožní přežít nejrůznější nepříznivé vlivy či turbulence. Je to politika vyvažování vlivů na základě principu "Já pán, ty pán" (jak vždy říkal Zdeněk Mahler). Je to politika, kterou se menší země snaží zamezit tomu, aby ty silnější řešily své problémy na úkor slabšího.

Opakem "diplomacie všech azimutů" je mezinárodní politika lezení do zadku silnějšímu, politika slouhů, je to politika zrady, politika, která nejen zemi oslabuje, ale dělá z ní figurku v cizí a zpravidla velmi nebezpečné hře jako pro ni, tak pro celý svět.

Opravdu nevím, proč je "diplomacie všech azimutů" označována za "Zemanovu", když je to politika každého soudného a zodpovědného člověka, který má možnost ovlivnit orientaci naší země. Ovšem pokud někdo pohřbívá Zemana zaživa, tak z tohoto hlediska pohřbívá nejen jeho, ale i nás. Naši krásnu malou zem, jak o ní zpívá Waldemar Matuška. Myslím, že je vhodné tuto píseň připomenout:

https://www.youtube.com/watch?v=ezLNxoXb4MM

Nebo tu podobnou od Karla Černocha:

https://www.youtube.com/watch?v=qPsBD1onpKc

Na závěr: Mohl by mně někdo z těch, kteří říkají, že "patříme na západ", říct, co to ten "západ" je. Která země je tím naším ochráncem a vzorem? Nebo mají spíše na mysli (a pak by to dávalo smysl), že "patříme západu", tj. že nás prodávají těm, kteří svět dovedli tam, kde je?!
Zdroj: https://radimvalencik.pise.cz/9924-pohrbivaji-zemana-ne-nas-nasi-krasnou...

Autor: 
Radim Valenčík
Zdroj: 
https://radimvalencik.pise.cz/