Praha: Z jednání Mimořádného sjezdu KSČM

24. 10. 2021

Novou předsedkyní Ústředního výboru KSČM se stala ing. Kateřina Konečná, kterou do této funkce zvolili delegáti Mimořádného sjezdu KSČM v sobotu 23.10.2021.  

Prvním místopředsedou byl opětovně zvolen Petr Šimůnek. Místopředsedkyní pro ekonomiku a hospodářské činnosti byla zvolena Ing. Marie Pěnčíková. Místopředsedou pro odborné zázemí a teoreticko - ideovou práci byl zvolen Ing. Leo Luzar, PhD., Místopředsedou pro evropské záležitosti a spolupráci s občanským sektorem byl zvolen Milan Krajča.

Předsedou revizní komise ÚV KSČM byl zvolen Ing. Jiří Horák CSc. Předsedou Ústřední rozhodčí komise byl zvolen Vladimír Chaloupka.

Sjezdu se zúčastnilo 323 delegátů z 329 zvolených, tj. 98,18 %. V průběhu sjezdu byly na návrh mandátové komise odebrány 3 mandáty delegátům z okresu Trutnov, protože jejich zvolení delegáty na sjezd neproběhlo v souladu se Stanovami KSČM. Sjezdu se zúčastnilo 14 hostů. Sjezd jednal v neveřejném režimu bez účasti zástupců medií. Nejmladšímu delegátovi bylo 21 let, nejstaršímu z okresu Rychnov nad Kněžnou bylo 84 let. 

Mimořádný sjezd se uskutečnil v důstojném prostředí pražského hotelu TOP Hotel Praha. Za jihočeskou stranickou organizaci se jednání zúčastnilo dvacet čtyři delegátů - zástupců všech okresů Jihočeského kraje:

V úvodu, po procedurálních otázkách, vystoupil s projevem odstoupivší předseda Vojtěch Filip. Vyčleněný časový prostor byl s okamžitým souhlasem delegátů prodloužen. Z jeho vystoupení snad nejvíce zaujala pasáž, ve které hovořil o objektivních a subjektivních podmínkách plnění programu KSČM, které nám mj. také nepřály. Jeho projev byl charakterizován dlouhotrvajícím potleskem, který přešel do potlesku ve stoje. Následně mu byla předána velká kytice květin a snad ani nemusíme připomínat, že mu bylo za patnáctiletou práci opakovaně poděkováno.

V maratonu tajných hlasování bylo nakonec zvoleno vedení strany, které ve svém projevu k delegátům, v případě svého zvolení, navrhla Kateřina Konečná.

Ke sjezdu se například vyjádřili:

Alena Nohavová: Očekávám, že konečně dojde ke zvolení nového vedení, když k volbě mělo dojít už na jaře 2020, kdy byl původně plánován. Nové vedení už musí být jednotné, radikální a rozhodné ve svých postojích oproti minulému vedení. Bude obtížné u voličů opět získat důvěru a navrátit KSČM mezi hlavní politické síly.

Josef Kovařík: Velice oceňuji, až na výjimky, dělnou atmosféru sjezdu a velice propracované oslovení Kateřiny Konečné delegátů sjezdu. Oslovení snad odpovídá na všechny hlavní otázky, které bylo v posledním období mnohokrát diskutováno. To nakonec umožnilo postavit do vedení strany omlazený a odborně vyvážený tým s předpokladem obnovení důvěry voličů.

Jana Kozáková: Vítám věkové omlazení vedení strany. Dobrý dojem ze sjezdu částečně pokazili jednotlivci za ojedinělé méně slušné chování k druhým.

Fotogalerie

Autor: 
Josef Kovařík
Zdroj: 
+foto: Vlastní