Předsedkyně Republikové rady LKŽ Květa Šlahúnková reprezentovala v Bogotě

16. 10. 2016

Ve dnech 14. až 18. září se v hlavním městě Kolumbie Bogotě konal 16. kongres Mezinárodní federace demokratických žen (Women's International Democratic Federation, WIDF - FDIM - FDIF) a Levicové kluby žen jako jediné z České republiky byly u přímého dění.

Demonstrace na pomoc kolumbijským ženám.

Když jsme obdržely pozvání od Ruské unie žen, abychom se zúčastnily, a od WIDF nabídku na členství, neváhaly jsme a honem jsme začaly shánět bližší informace, a také peníze. Za pomoc děkuji Slovanskému výboru ČR a Nadaci 2000.

Cesta ke členství není jednoduchá. Už v roce 2008, tehdy na kongresu ve Venezuele, Jana Bystřická konzultovala naše členství a po osmi letech svitla naděje, že bychom se opravdu mohly do světové činnosti této organizace zapojit.

Program 16. kongresu byl náročný, neboť ženy jsou velice pracovité a mají hodně věcí na projednání. Pokud neprobíhala oficiální jednání, konaly se pracovní skupiny - například pro regionální politiku, na pomoc mladým ženám ve válce, pro sociální politiku, na ochranu potravin…, prostě každá delegátka si našla téma podle svého zájmu.

Když jsem poslouchala ženy kolem sebe, a přijely opravdu z celého světa kromě Austrálie, tak jsem si zprvu říkala, že vlastně u nás doma ani problémy nemáme. Hodně hovořily o válkách, násilí, terorismu, ale také o nedostatku vody, sociálních problémech. Na druhé straně - když vystoupila italská delegátka a mluvila o situaci u nich v Itálii, uznala jsem, že s našimi děvčaty řešíme podobné problémy a že sem patříme. Vždyť naše petice na zvýšení důchodů pro ženy nebo na rovné přístupy v sociální a společenské oblasti mají své místo k prezentaci na takovémto kongresu.

Jsme spojeny s ženami celého světa

Součástí celé této velké akce byla také demonstrace na pomoc kolumbijským ženám. Na hlavní třídu Bogoty se najednou vyrojil pestrobarevný průvod žen, ozývala se hesla ve všech jazycích, která skandovaly ženy v národních krojích, s vlajkami a transparenty. Na závěr bogotské ženy vystoupily s ukázkou z dramatu místního autora. Celou dobu nás doprovázela skupina temperamentních bubeníků.

Na závěr kongresu byla zvolena nová předsedkyně, která je z Venezuely, a prezidium a pomalu jsme se rozjížděly domů.

Těžko mohu popsat všechno, co jsem tam prožila. Dozvěděla jsem se spoustu nových věcí, poznala mnoho zajímavých osobností, našla si nové známé. Věřím, že se najdou příležitosti a svoje poznatky budu moci předat dál. Hlavně jsem do České republiky přijela s dobrou zprávou, že Levicové kluby žen se staly součástí Mezinárodní federace demokratických žen, že jsme spojeny s ženami celého světa, že jim máme co nabídnout a hlavně, že i my svojí prací přispíváme k lepšímu životu na této planetě a světovému míru.

Autor: 
Vložil: jk, foto: archiv Květy Šlahúnkové (na snímku uprostřed)
Zdroj: 
http://www.halonoviny.cz/