O verbální účasti s krachujícím Kovosvitem, železné lady a plechových ústech ministra Mládka

4. 10. 2016

V nové image s výrazem mladíka se na nás z billboardů dívá díky fotoshopu tvář kandidáta na senátora a ministra Jana Mládka z ČSSD. Na Táborsku s heslem „Silná ekonomika, silný stát“. Tato pravda je opravdu tak obecná, že proti ní snad nemůže nic namítat žádný volič svým selským rozumem. Jen jak toho dosáhnout, si v praxi ministr průmyslu a obchodu evidentně neví rady.

Jako pravicový element v levicové sociální demokracii by měl například sáhnout vzhledem k našemu krachujícímu průmyslu (tomu, který nám ještě zbyl) například k metodám anglické železné lady Thatherové. Ta ve své době krachující doly, železárny a strojařské firmy znárodnila, restrukturalizovala a poté se ziskem prodala. Zachránila tím v krizi ekonomiku, pracovní místa a v neposlední řadě i postavení země na mezinárodních trzích i v celkovém ratingu..

Kandiduji za táborskou KSČM do senátu a pro příklady následováníhodné anglického scénáře nemusím chodit v regionu daleko. Krachující sezimovoústecký Kovosvit sice Mládek navštívil se slovy osobní podpory a účasti, ale to bylo asi tak vše, co zaměstnancům bez výplaty přinesl. I když o krizové situaci v podniku měl určitě informace již delší dobu.

Při svém levopravém smýšlení zřejmě Mládek nemá dostatek odvahy, vzít odpovědnost vlády a státu za tak „levicový“ krok, jako je znárodnění a skutečná pomoc. Tu odvahu  „apoštolka“ tržního kapitalismu železná lady měla. A pomohlo to.

Thatherová podle všeho železnou vůli k záchraně národního hospodářství měla. U ministra Mládka je zřejmé, že ze železa mu zůstala jen plechová ústa.

Autor: 
Ladislav Šedivý, kandidát do senátu za KSČM
Zdroj: 
Vlastní