Září 2016 - měsíc, kdy rozhodl Babiš i Rusnok

1. 10. 2016

Na konci září zasedla k pravidelnému jednání Česká národní banka a kromě své agendy rozhodly členové v setrvání vázaného kurzu české koruny vůči euru. Tento kurz je těsně nad hranicí 27,0x Kč za jedno euro.Tato informace nepřináší v podstatě nic nového, neboť od listopadu 2013 je to setrvalý stav. Dáme-li si však tato data do souvislosti s růstem české ekonomiky a vládní předvolební vábničky na voliče o zvýšení důchodů, pak je důležité mít se na pozoru. Sledujeme mediální předvolební při ministryně práce a sociálních věcí Marksové-Tominové s vicepremierém Babišem, kdo má větší zásluhu na zajištění průměrné částky 308 Kč pro průměrného důchodce. Tím očekávají, že je tito lidé odmění v blížících volbách, u volební urny svým hlasem. Průměrný důchod v r. 2016 je dle ČSSZ 11 400 Kč. Uvažujeme-li, že by ČNB již letos nechala posilovat českou korunu podle volného trhu, pak i střízliví ekonomové vidí reálný kurz kolem 25,5Kč za euro. Pojďme si spočítat, jakou kupní sílu by měl průměrný důchod, při nezvyšování deklarovaných 308 Kč ale při opuštění intervencí. Počty jsou to prosté: Z těchto čísel jasně vyplývá, že kdyby vláda, a ČNB neděly vůbec nic (11400 / 25,5 = 447 euro) x (11400/ 27 = 422 euro) , tak by každý senior byl přesto bohatší o 25euro (650kč) . Nutno tak konstatovat, že vláda prezentuje navýšení důchodů o 300Kč jako svůj úspěch, přesto na kroky ČNB doplácení nejvíce nízkopříjmový občané (matky na mateřské, zaměstnanci s minimální mzdou). Závěrem je nutné porovnat průměrnou výši důchodu v r. 2013, před intervencí ČNB. Ten činil 10962 Kč (10962 / 25,5kč = 429 euro) od r. 2017 to bude 11700/ 27 = 433 euro) Rozdíl za 3 roky této vlády jsou pouhé 4 eura. Takto řídí Andrej Babiš stát jako firmu, premiér a ministryně práce a sociálních věcí reprezentují sociálně demokratický program. Očekávám, kdy přijdou s restrukturalizací a optimalizací nákladů pro své zaměstnance, nás občany ČR.

Jiří Šebelle, kandidát do Zastupitelstva Jihočeského kraje, foto: KSČM
Vlastní