Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip v Písku: Stále neumíme před volbami prodat to, co se nám podařilo

8. 9. 2016

V pondělí 5. září se v Písku uskutečnilo další z výjezdních zasedání Jč KV KSČM. Proběhlo na půdě zdejšího OV KSČM a kromě členů krajského výboru se ho zúčastnil také předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. Ten se posléze také setkal s místním aktivem komunistů. Ve svém vystoupení, směrovaném především k nadcházejícím říjnovým krajským a senátním volbám, definoval strategii KSČM a poukázal na postupy v předvolební kampani, kterými by se jihočeští komunisté měli řídit.

Základní problém vidí Vojtěch Filip, a v příspěvku to několikrát zaznělo, že jihočeské KSČM se v koalici podařilo za čtyři roky prosadit v duchu programu strany velké množství prospěšných a dříve nepředstavitelných věcí, ale neumíme je prodat na veřejnosti. To platí také v současné předvolební kampani. „Nesmíme se prezentovat jen slogany a prázdnými hesly, je třeba poukazovat na konkrétní příklady toho, čím jsme kraji v posledních čtyřech letech skutečně prospěli. A nebylo toho málo,“ připomenul předseda strany.

„V koalici s ČSSD jsme za jediné volební období změnili oproti předchozí garnituře ODS toky peněz. Podařilo se nám uskutečnit řadu opatření ve školství, ale zejména ještě výrazněji ve zdravotnictví. A nestalo se tak samo sebou. Hejtman Zimola šel po tvrdé diskusi v řadě případů na naše návrhy. Nejen ve zmíněných oblastech, ale například také v našem návrhu na zdanění církevních restitucí. Ten považujeme za zásadní a nyní se jím budou zabývat legislativci,“ uvedl předseda strany s tím, že když radní a zastupitelé za KSČM měli v radě kraje a zastupitelstvu jasnou vizi a cíl, tak ho také v konkrétních podmínkách dosáhli.

Vojtěch Filip dále uvedl, že jako hendikep do nastávajícíh voleb vidí skutečnost, že KSČM nemá za sebou - na rozdíl od jiných stran a hnutí - média. Předvolební kampaň může realizovat jen prostřednictvím Haló novin a  webových stránek na všech úrovních od okresů až po centrum. Proto je nezbytná aktivní práce stranického aktivu se sympatizanty a lidmi ve svém okolí. Seznamovat je s programem a cíly strany, poukazovat na to, co se nám v kraji podařilo, a na konkrétních příkladech je přesvědčovat o tom, že práce strany je dlouhodobou záležitostí. Nejsou to - narozdíl od jiných politických subjektů j- en prázdné předvolební sliby. Ale pozor, kampaň se musí řádně načasovat a nepřehnat. „Čeho je moc, toho je příliš,“ míní Filip.

Co nám v předvolební kampani chybí? Předseda Filip poukázal na skutečnost, že musí být více zaměřena na konkrétní skupiny lidí. Umíme to například v případě seniorů, kde poukazujeme na nově vybudované či zrekonstruované jihočeské seniordomy, nemocnice a podobně. Zapomínáme ovšem působit také na mladé lidi. Peníze v podstatně vyšším objemu  než dříve do školství, sportu a zájmových činností, se také podařilo získat díky tomu, že jsme si je na kraji v koalici prosadili. A to především díky našemu krajskému radnímu pro školství Tomeši Vytiskovi, který na tom neúnavně pracoval a přesvědčoval kolegy v radě i zastupitelstvu kraje..

Negativa posledních let vidí předseda strany kromě jiného v tom, že KSČM postupně ztrácí pozice na venkově, který byl vždy naší „baštou“ a silnou voličskou základnou.A to přesto, že se krajské radní za KSČM Haně Tůmové daří (i přes občasné nepochopení) každoročně zvyšovat objem financí v dotačním programu na rozvoj venkova. „Dnes už v něm máme přes miliardu, a to je opravdu výkon. V jiných krajích jdou do tohoto programu jen směšné drobky,“ upozorňuje Filip.

Na závěr svého vystoupení se předseda ÚV KSČM věnoval jednomu z nejžhavějších témat současnosti. „Lidé se nás budou nejen v poředvolební kampani ptát, jaký je náš postoj k migrační krizi a všemu, co jí provází. Razíme do voleb heslo – Bezpečný může být kraj jen v bezpečném státě. Jsme jednoznačně pro pomoc těm, kdo jí potřebují. Ale skutečně potřebují a není za tím ekonomická migrace. Proto jednoznačně tvrdíme a prosazujeme, že pro cizince pomoc ano, ale až tehdy, až budou mít naši občané vše, co mají mít podle zákona zabezpečeno,“ uzavřel Filip.

Fotogalerie

Autor: 
vítr, foto: jk
Zdroj: 
vlastní