Rozhovor Haló novin s lídrem kandidátky KSČM v Jihočeském kraji Petrem Braným

5. 9. 2016

Vaším předvolebním heslem v Jihočeském kraji je »Bohatství této země patří všem, nejen vyvoleným«. Proč právě toto heslo?

Loni i letos jsme slavili výročí významných českých osobností. Loni to byl Jan Hus, letos Karel IV. Byli to vynikající lidé, jsme na ně právem hrdi. Ale ani jeden z nich by se nezapsal do dějin, kdyby jeho myšlenky nepřijali lidé za své, kdyby nepodporovali jeho záměry.

Našimi předky proto nebyli jen ti slavní, ale hlavně miliony obyvatel, kteří se generaci po generaci hrbili na polích, lopotili se ve svých dílnách či stáli u stánků se svými výrobky na tržištích. V dnešní době to není jinak. Hodnoty vytvářejí ti, kteří se neobjevují v titulcích novin a netočí se o nich nervy drásající reportáže. A přece bez nich by se v naší zemi nic nepohnulo kupředu. Proto se komunisté v Jihočeském kraji starají o to, aby se právě těmto lidem žilo dobře. Proto se obracejí na ně, proto hájí jejich zájmy.

Občané musí mít možnost více ovlivňovat základní otázky vývoje kraje. Prvním předpokladem je zvolit do krajského zastupitelstva takové zástupce, kteří mají jasné představy o budoucnosti kraje, nestraní se lidí a neřeší své kšefty za zavřenými dveřmi.

Vytáhnete v kampani i některá celostátní témata?

Nelze jinak. Protože nás trápí i mnohé věci, které přesahují možnosti kraje. KSČM například prosazuje už dlouho přijetí zákona o obecném referendu. Je ostudou polistopadových vlád, že se neodvážily vyslechnout hlas veřejnosti a hledaly jen výmluvy, proč takový zákon nepřijmout. Přímo Jihočeského kraje se pak dotýká zákon o Národním parku Šumava, který by měl podle nás zvýšit pravomoce obcí, a o němž bude také rozhodovat sněmovna, a ne kraje. Ovšem hlas krajů a krajských politiků musí být v Praze slyšet. Předvolební kampaň je vhodnou příležitostí.

Z investičních akcí, kde budeme tlačit na stát, musím jmenovat výstavbu D3, D4, železničního koridoru a jejich napojení na rakouskou dopravní síť. Budeme také celostátním politikům vzkazovat, že nechceme, aby naše krásná krajina zmizela pod solárními panely a nejen proto trváme na dostavbě Jaderné elektrárny Temelín.

Říkáme též nahlas a jasně, že je nutné skoncovat s asociálními přístupy vlád k seniorům. Odchod do zaslouženého důchodu by neměl být propadem do chudoby.

V poslední době se stále více hovoří též o bezpečnosti. Zde bych chtěl zdůraznit, že jihočeští komunisté budou podporovat všechna smysluplná opatření proti ekonomické migraci.

Velkým tématem pro všechny kraje je školství, protože kraje mnohé školy přímo zřizují.

To vnímáme velmi silně. Říkáme jasně: V oblasti školství musí skončit různé experimenty. Prioritu by měly mít státní, krajské a obecní školy. Mezi soukromými školami bychom měli podporovat jen takové, které dosahují nadprůměrné výsledky a zaměřují se na přípravu pro nejžádanější profese. Je nutno pokračovat v přizpůsobování sítě středních škol a odborných učilišť podle požadavků trhu práce. A rovněž zachovat systém speciálních škol v kraji. Součástí naší politiky v oblasti školství – jako u všech komunistů po celé republice – je samozřejmě i důraz na rozšiřování zájmové činnosti na školách i mimo ně. Nemusím jistě vysvětlovat, že existuje úměra mezi nabídkou těchto aktivit a kriminalitou mládeže. Čím více kroužků, družin, dětských olympiád, tím méně pomalovaných zdí, drog a vandalství. To je léty ověřená zákonitost.

S tím úzce souvisí téma sportu. Chceme zvýšit tlak na podporu mládežnických aktivit a budování technického zázemí. Za základního partnera považujeme krajskou organizaci České unie sportu. Cílem je investovat dvě procenta z rozpočtu kraje a obcí do sportu.

Další klíčové krajské téma je zdravotnictví – kraje zřizují přeci i řadu nemocnic.

Jistěže, usilujeme o zajištění dostupné a vysoce kvalifikované bezplatné lékařské služby pro všechny občany v kraji, s čímž je úzce spojena snaha zamezit jakékoli privatizaci zdravotních zařízení zřízených krajem. Odmítáme rovněž uvažovat o jakémkoli omezení Lékařské služby rychlé pomoci, tím spíše o jejím rušení. Naším dlouhodobým cílem je vytváření specializovaných pracovišť na území kraje, například onkologických, kardiologických či ústavů pro předporodní péči. Dále budeme pochopitelně podporovat výstavbu domů s pečovatelskou službou a ústavů následné péče pro seniory, jako jsme činili vždy. Mám-li zmínit nějaký konkrétní úkol, jihočeští komunisté chtějí zabojovat o revitalizaci léčebny Hrudkov.

Kraj má rovněž možnosti zlepšovat sociální služby.

Ano, rozhodně budeme prosazovat například dobudování sítě chráněného bydlení a také rozšiřování počtu a kvality domů pro seniory. Dále považujeme za nezbytné dobudovat bezbariérové přístupy do úřadů, škol, kulturních a dalších zařízení. Sociálním tématem číslo jedna je pochopitelně zaměstnanost. Tam je poctivé říci, že kraj nemá tolik možností zaměstnanost zvyšovat. Ale může tak činit nepřímo. Uvedu konkrétní příklad: když jako kraj budeme na vládu a sněmovnu vytvářet tlak – klidně řeknu lobbistický – za přijetí výše vzpomenutého samostatného zákona o Národním parku Šumava, který vyřeší rozsah II. zóny, a když v tom budeme úspěšní, automaticky to přinese do zmíněné oblasti nová pracovní místa a příležitosti pro podnikání.

Anebo jiný příklad: Budeme prosazovat integrovaný dopravní systém v našem kraji. Přístupnější a levnější doprava totiž znamená i širší možnost za prací dojet. To je nesmírně důležité téma, současný systém dopravní obslužnosti v Jihočeském kraji je na hraně svých možností. Cesta k integraci a zlepšení situace přitom vede přes úzké spojení všech přepravců v kraji, máme v tomto zcela konkrétní plány. Samozřejmě kvalitní veřejná doprava se dotýká i jiných oblastí – třeba před chvílí vzpomenutého zdravotnictví. Snadnější cesta k lékaři zvyšuje kvalitu života hlavně seniorů.

Zaměstnanost v našem kraji souvisí i se zemědělstvím. Podle nás si klasické zemědělství a producenti a prodejci zdravých a pestrých produktů, historicky patřících do regionu, zaslouží veřejnou podporu. Jde o identitu kraje, o krajinotvornou funkci zemědělství a venkova, ale i o ty pracovní příležitosti.

A co kultura?

Na krajskou kulturní politiku KSČM v poslední době klade velký důraz a myslím, že to občané vidí a oceňují. Jde totiž nejen o otázky kultury samotné, ale i o věc identity. Svět se globalizuje, Evropou se šinou davy přistěhovalců ze vzdálených kulturních okruhů. Jak jinak na to odpovědět, než hledáním vlastních kořenů. V praxi to znamená zejména podporu folklórních souborů, kterých máme u nás v jižních Čechách nemálo, ale také podporu regionálních divadel, knihoven, muzeí a všech institucí, které jsou zaměřeny na činnost s mládeží. To už dnes není žádná »třešnička na dortu«. Vzhledem k tomu, v jakém pohybu je svět, tohle už je velká politika. Možná ta největší.

Nutně se vkrádá otázka: Kde na to všechno vzít?

Kraj nějaké příjmy má a ve své více jak 25leté historii KSČM na jihu Čech prokázala, že umí věcně spravovat veřejný majetek, dodržuje dané slovo a je věrohodným partnerem. Často jde spíše o rozumně zvolené priority a poctivé hospodaření než o nutnost mít k dispozici miliardy navíc.

Tím však neříkám, že nebudeme usilovat o zvýšení příjmů kraje. Po vládě budeme daleko důrazněji požadovat, aby Jihočeský kraj nebyl poslední ze všech krajů z hlediska dotačních pobídek státu. Budeme prostřednictvím poslanců a legislativních iniciativ také požadovat spravedlivější rozdělení sdílených daní.

Krajské zastupitelstvo by mělo být rovněž schopno v následujících letech předfinancovat rozumné projekty obcí, měst a podnikatelů financovaných z fondů EU.

Budeme též nadále podporovat širokou zahraniční spolupráci na úrovni regionů, a to jak se zeměmi EU, tak s regiony na východ od nás. I to je cesta, jak zajistit v Jihočeském kraji více pracovních příležitostí a větší odbytiště výrobků našich firem na zahraničních trzích – a tím i vyšší daňové příjmy státu i kraje.

Autor: 
Jan Stern, foto: KSČM
Zdroj: 
http://www.halonoviny.cz