The National Interest -výňatek: Problémy NATO jsou mnohé a zásadní

16. 12. 2019

 Amerika a Evropa už nečelí existenční hrozbě, natož společné. To dělá jednotné společné akce v tak rozmanitém členství (států) tak složité.
Rusko není Sovětský svaz. Vladimír Putin není žádný Josef Stalin. Ruská federace je nepříjemný hráč, ale vrátila se k velké síle před rok 1914, která trvala na bezpečnosti hranic a mezinárodní úctě. Neexistuje vyhlídka na ruský útok na USA a jen malou naději má na Evropu, starou nebo novou. Ačkoliv je to věrohodné, dokonce i úspěšné obsazení pobaltských států by (Rusku) by při velkých nákladech přineslo jen malou výhodu.

NATO už neslouží americkým zájmům

Zcela jednoduše nemá smysl pro americké daňové poplatníky dotovat obranu národů schopných se bránit. Sdílené zájmy budou i nadále odůvodňovat vojenskou spolupráci. Aliance, jak se dnes vytvořilo, však již neslouží americkým zájmům.

Prezident Donald Trump se brzy vrátil z londýnského summitu NATO. Představil uspokojení britského premiéra Borise Johnsona - oficiální schůzka 70. výročí se konala v dubnu - poslední shromáždění představovalo pouze jedno, milosrdně krátké zasedání, aby se snížila pravděpodobnost erupce Trumpa. Přesto ještě před příchodem nepravděpodobně podváděl francouzského prezidenta Emmanuela Macrona za to, že byl „ošklivý“, „urážlivý“ a „neúctivý“, když naznačoval, že aliance trpěla „mozkovou smrtí“. s kanadským premiérem Justinem Trudeauem.

Celý článek zde: https://nationalinterest.org/blog/skeptics/nato-no-longer-serves-america...

Autor: 
Vložil: jk
Zdroj: 
https://nationalinterest.org