Ostré protiunijní vyjádření maďarského ministra zahraničí. Lži a pomsta za protiimigrační politiku

3. 12. 2019

Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó ostře odmítl kritiku své vlády znějící čím dál hlasitěji z evropských institucí i západoevropských zemí kvůli odklonu od demokratických principů. Jsou to prý jen lži a pomsta za protiimigrační politiku. Zdůraznil mimo jiné, že jeho strana Fidesz bude vždy prosazovat upřednostňování křesťanské kultury v Evropě. Rozhovor, který s ním vedl Martin Řezníček, se dotkl i evropského rozpočtu.

„Máme plné zuby náznaků znějících z evropských institucí, že středoevropské země jen berou výhody členství. Evropské fondy nejsou založeny na štědrosti našich západoevropských přátel. Jsou založeny na smlouvách,“ zdůraznil šéf maďarské diplomacie.

Všechny státy Visegrádské skupiny jsou čistými příjemci peněz z unijního rozpočtu. Některé západoevropské politiky rozladilo, že středoevropské vlády nejsou ochotné přijmout ani symbolickou část žadatelů o azyl z Itálie a Řecka, které kvůli své geografické poloze jejich nápor zvládají jen stěží. Naznačovali, že to není solidární, a proto by se dotace měly snížit.

Takovou logiku Szijjártó striktně odmítl s tím, že středoevropské země udělaly mnoho, aby ochránily vnější hranici EU. Maďarsko na to utratilo více než miliardu eur (asi 25 miliard korun). To je podle ministra projev solidarity, protože jinak by statisíce dalších lidí přišly do Německa nebo Rakouska, které by musely jejich pobyt zaplatit.

Připomněl také, že přesun peněz ze západu na východ prostřednictvím EU je jen jednou částí celého procesu. Za přístup k těmto penězům už podle něj středoevropské země musely otevřít své trhy pro západoevropské firmy. „Podle odhadů Evropské komise se 70 procent peněz přicházejících z evropských fondů do střední Evropy vrací na západ prostřednictvím těchto firem,“ vysvětlil.

Zhasínající demokracie

Szijjártó také odmítl proces řízení s Maďarskem, který inicioval Evropský parlament kvůli obavám z porušování nezávislosti justice, svobody projevu a práv menšin nebo z vysoké míry korupce. Zpráva parlamentu upozorňuje na odklon devítileté vlády strany Fidesz od demokratických principů směrem k autoritářství.

Není sama. Organizace Freedom house kritizuje Fidesz za to, že prostřednictvím ústavních změn ovládl nezávislé instituce a v posledních letech zastrašuje občanskou společnost i politickou opozici. Považuje kvůli tomu Maďarsko za nejméně svobodnou zemi v EU.

Reportéři bez hranic hovoří o koncentraci maďarských médií v rukou „oligarchů napojených na premiéra Viktora Orbána“. Kritizují, že k vládě kritická média musela skončit. Svoboda tisku je podle nich v Maďarsku druhá nejmenší v EU po Bulharsku.

V žebříčku indexu vnímání korupce Transparency International zaujímá Maďarsko v rámci EU třetí nejhorší pozici po Bulharsku a Řecku.

Lži a pomsta

Podle šéfa maďarských diplomatů je zpráva Evropského parlamentu jen sérií lží. „Je to politická pomsta proti Maďarsku a jeho současné vládě za velmi silnou protiimigrační politiku, která jde zřetelně proti evropskému hlavnímu proudu,“ myslí si.

Doufá, že nová Evropská komise změní přístup k jeho zemi. Že nastolí atmosféru vzájemného respektu a nebude pokračovat ve „stigmatizaci, obviňování, urážkách a poučování“, kterých se prý dopouštěla odcházející Komise.

Chce také dále jednat o budoucnosti Evropské lidové strany (EPP). Ta v březnu právě kvůli porušování principů právního státu pozastavila členství Fideszu. Její nový šéf Donald Tusk v souvislosti s Maďarskem varoval před „populisty, manipulátory a autokraty“.

 „EPP se bohužel posunula do středu a doleva,“ komentoval to Szijjártó. Fidesz je připraven pokračovat v debatě o směřování frakce. „Máme své limity, jimiž jsou ochrana křesťanské kultury a její upřednostňování na evropském kontinentu, protiimigrační politika, nebo spolupráce s vlasteneckými stranami místo socialistů, liberálů nebo zelených,“ popsal jádro stranické politiky.

Zdůraznil, že Fidesz vyhrál desatery volby v řadě a v těch parlamentních získal dvoutřetinovou většinu: „Nikdo nemá právo zpochybňovat vůli maďarského lidu.“

Autor: 
mas
Zdroj: 
ČT24