Proč se má Česko po zuby ozbrojit?

22. 11. 2019

Vynakládat ohromné finanční prostředky na nákup drahé vojenské techniky a technologií, a to v našem případě proti neznámému nepříteli považuji za pochybné, uvádí admin.

 Prezident a předseda vlády pouštěli včera  své fantazii, pokud jde o vyzbrojování české armády, uzdu. A také pokud jde o její  účast v zahraničních misích. Na místě je tedy klást si otázky tohoto typu:

1) Proč všechny velké vojenské  zakázky neprocházely mezinárodními tendry tak, aby bylo dosaženo co nejrozumnějších cen?

2) Zda je vůbec  možné a realistické, aby se maximálně zvýšil podíl českých zbrojařských firem na těchto zakázkách. Prezident i premiér jistě ví, že jimi naznačená hranice „alespoň 30%“ podílů českých zbrojovek je zatím chimérou?

3) K čemu slouží, kromě vyhazování peněz daňových poplatníků, účast české armády v zahraničních vojenských misích, zejména v Afghánistánu a také v Mali. Bylo by dobré se pokusit alespoň zformulovat smysl a současný cíl  intervence v Afghánistánu. A porovnat tyto cíle s těmi  cíli, které byly formulovány kdysi dávno při vstupu spojeneckých armád do Afghánistánu. Nejen mě se zdá, že oběti čtrnácti českých vojáků v rámci afghánské mise jsou zcela zbytečné.

A upřímně, čím více peněz ze státního rozpočtu půjde na armádu, tím méně peněz bude na penze, zdravotnictví, školství atd., kde vynakládání peněz dává mnohem větší smysl.

Kráceno: jk

Autor: 
Jiří Paroubek
Zdroj: 
http://vasevec.parlamentnilisty.cz/domaci-politika/proc-se-ma-cesko-po-zuby-ozbrojit