Seniory vystresovaly návrhy změn nového silničního zákona

18. 9. 2019

Opět po nějaké době klidu se chystá někdo k úpravám a změnám silničního zákona. Nyní soustředěného na seniory, které to značně vystresovalo. Návrhy poměrně velkých změn by je omezovaly.

Je to opravdu nutné? Co k tomu někoho vede? Vždyť je to tak jednoduché. Stačí pouze využívat a hlavně dohlížet na již platné paragrafy zákona. V tom je jasně stanoveno, kdy můžeme řídit a že o tom rozhoduje lékařská prohlídka a vyjádření lékaře, zda jsme způsobilí usednout za volant.

Co by ale naopak bylo velmi žádoucí, doplnit pro všechny do zákona, aby po určité době byla povinnost přezkoušení z pravidel silničního provozu, například po deseti letech od vydání řidičského průkazu - tedy při jeho výměně.  Mnoho řidičů totiž vidělo zákon a nebo se o něj zajímalo naposledy v autoškole a podle toho to taky na silnicích tak vypadá . Možná bychom potom zjistili, že senioři znají pravidla lépe než mladší řidiči.

Bezpečnost silničního provozu při zvyšování nehodovosti s fatálními následky je nutné dodržovat v co největší míře a je ovšem velmi nutné ty zákony také znát

Jaroslav Komínek, náměstek hejtmana Ústeckého kraje