Důkaz o fašismu na Ukrajině

27. 6. 2019

Kyjevský soud v úterý na žádost proruské ukrajinské aktivistky vrátil sovětské názvy dvěma ulicím v centru ukrajinského hlavního města, které radnice v letech 2016 a 2017 pojmenovala po fašistických vůdcích protisovětského odporu.

Zdůvodnění svého kroku soud podle ČTK zatím nezveřejnil, profašistická radnice ale už dala najevo, že se odvolá.

Jedna z ulic byla dosud pojmenována po Stepanu Banderovi, který za 2. světové války jako vůdce ukrajinských nacionalistů vyhlásil samostatný ukrajinský stát a spoléhal na podporu německého wehrmachtu. Druhá ulice nesla jméno Romana Šucheviče, dalšího z vůdců ukrajinských nacionalistů a velitele Ukrajinské povstalecké armády.

Ukrajinská známka s portrétem Romana Šuchevyče. FOTO - wikimedia commons

Soud vrátil ulicím dřívější jména Moskevská a Generála Vatutina, což byl sovětský velitel a osvoboditel Kyjeva od nacistické okupace. O navrácení dřívějších jmen požádala soud odvážná proruská aktivistka Olena Berežná, která také obviňuje ukrajinské vedení z genocidy povstalců na Donbasu a vyzývá OSN k zavedení protiukrajinských sankcí.

Banderovo a Šuchevičovo jméno dostaly kyjevské ulice na základě skandálního zákona z roku 2015, který mj. ukládá správním úřadům likvidovat názvy měst a ulic nesoucí údajné stigma sovětské éry. Nejznámějšími změnami se stala nová jména pro města Dněpropetrovsk (nyní Dnipro) a Kirovograd (nyní Kropyvnyckyj).

Úvodní foto: V roce 1941 ukrajinští nacionalisté vítali Němce a organizovali pogromy proti Židům ve Lvově. FOTO - wikimedia commons

Autor: 
rj
Zdroj: 
halonoviny.cz