Zdařilá exkurze v Jaderné elektrárně Temelín

6. 8. 2016

Jaderná elektrárna Temelín patří mezi nejvýznamnější podniky v jižních Čechách. Právě do ní zorganizoval v pátek 5. srpna Sbor dobrovolných hasičů Dobev a základní organizace KSČM Dobev z Písecka exkurzi. 

Okolí elektrárny je krajem s přírodními zajímavostmi a historickými památkami. Jednou z nich je i informační centrum elektrárny v zámečku Vysoký Hrádek. Zámeček po rozsáhlé stavební rekonstrukci důstojně reprezentuje JETE a návštěvníkům  poskytuje úplný informační servis spojený s promítáním informačního a instruktážního filmu a prohlídkou samotné elektrárny.

První dojem návštěvníka je opravdu impozantní. Samotné JETE vévodí 155 m vysoké chladírenské věže a jak jsme se později dověděli, tak čím více věže ochladí vodu chladícího systému, tím více elektrárna vyrobí elektrické energie. Mít souhlas k návštěvě a vkročit do vlastního areálu vyžaduje velkou trpělivost. Je nutná nejenom vlastní identifikace, ale také to znamená podstoupit bezpečnostní školení a při vlastním vstupu projít několikastupňovými fyzickými kontrolami. To není všechno. Návštěvníci jsou pod neustálou kontrolou kamer, fyzickou přítomností nevtírající se bezpečnostní služby a pracovnicí informačního centra, která podává fundovaný odborný výklad. Jak nám bylo mnohokráte řečeno, na prvním místě je bezpečnost, bezpečnost a zase bezpečnost. Proto je celý areál chráněn před nevhodnými návštěvníky dvojitým oplocením doplněným nejmodernějšími bezpečnostními prvky. Ovšem i všemocné prvky bezpečnosti přeci jenom někdo obelstí. Například vlaštovky, které zrovna vyváděly mladé.  Ovšem hlavní investice do bezpečnosti je především neustálé vzdělávání zaměstnanců doplněné odbornými a psychologickými testy. Nechalo by se dlouze popisovat to, co se nám líbilo. Snad na závěr bude stačit, že jsme odcházeli s přesvědčením, že celý provoz je bezpečný, všude vládne klid, pořádek a řád. Vůbec nevadí, že celý výrobní areál je jakoby uzavřené a samostatné městečko s vlastní poliklinikou, bufetem, jídelnou a všemi potřebnými provozy pro péči o zaměstnance. To je pro spokojenost zaměstnanců dokonce přednost.

Video: 

Fotogalerie

Letecký pohled na JETE
Dobevská skupina před infocentrem JETE I
Dobevská skupina před infocentrem JETE II
Část skupiny při vstupu k hlavnímu generátoru
Před hlavním tlakovým generátorem
Část techniky HZS JETE I.
Technika HZS JETE II.
Před hlavním tlakovým generátorem
Autor: 
jk, foto: IC JETE, www.výletník.cz, J.Charvát
Zdroj: 
Vlastní