Putinovi a vládě RF došla trpělivost a přehodnotili postoje vůči Ukrajině a EU. Čekejme horký podzim a zimu

31. 7. 2016

Dne 29. července 2016 ruský prezident Vladimír Putin uspořádal veřejné setkání s členy vlády. Taková setkání před kamerami a za účasti novinářů se nekonají, aby byly projednány některé otázky, ale pro veřejná vyhlášení důležitých rozhodnutí. Tentokrát bylo oznámeno skutečné ultimátum Ukrajině a orgánům EU. Mnohá fakta a čísla byla publikována již ve čtvrtek 10. dubna na otevřeném setkání, všechna byla dlouhou dobu známa. Tentokrát však byla opakována a předložena s velmi určitým účelem, na podporu požadavků naší země.

Co řekl Putin:

1. Evropě -  Dohoda o přidružení Ukrajiny s EU představuje hrozbu nejen pro ekonomiku Ukrajiny, ale také pro ruskou ekonomiku. Po podepsání dokumentu by nevyhnutelně začala nekontrolovatelná blokáda ruského trhu duty-free zbožím z Evropy a třetích zemí, což by způsobilo škodu ruským výrobcům. Kromě toho, Ukrajina by musela zrušit desítky a stovky dohod s Ruskem, odporujících legislativě EU. Výsledkem by bylo, že navrhovaná varianta asociace nese hrozbu pro Rusko - ve skutečnosti by zničila bilaterální vzájemně výhodné obchodní a průmyslové vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou, vedla by k vypuzení ruského zboží zbožím jiných zemí. Chceme tyto problémy vyřešit smírnou cestou, lidsky. Snažili jsme se vyjednávat. Ale naše navrhované kompromisní a konstruktivní návrhy byly odmítnuty ze strany EU. Je to škoda. Nyní to bude po zlém.

2. Ukrajině - Přes všechny těžkosti ve vztazích, navzdory anti-ruské rétorice a otevřeně fašistickým novým orgánům Kyjeva, jsme plnili všechny povinnosti a uchovávali veškerou komunikaci, čímž jsme poskytovali průmyslu Ukrajiny objednávky za 15 miliard $ v hotovosti ročně. Všechny zálohy byly vypláceny včas a v plné výši. Nechcete-li po dobrém - nedostanete nic. Rusko je připraveno úplně opustit ukrajinský trh a zboží vyrobené na Ukrajině.

3. Evropě a trochu Ukrajině - Plyn Ukrajina nemá a mít jej nebude. Od této chvíle bude palivo proudit jen tehdy, když bude Kyjev platit jeden měsíc předem. Za účelem zajištění tranzitu do Evropy pro sezónu podzim-zima by měl podzemní zásobník plynu (PZP) na Ukrajině načerpat plyn za 4 až 5 miliard $. Pokud Ukrajina nenajde tyto miliardy, bude na podzim Evropa bez plynu.

4. Ukrajině a trochu Evropě - Celková výše dluhu Ukrajiny, který může Rusko okamžitě požadovat je 16,6 miliard $. A budeme je potřebovat. KOMPLETNĚ. Ruský prezident připomněl: "Ukrajinská ekonomika se rychle zhoršuje. Prohlubuje se krize v průmyslu a ve stavebnictví. Roste rozpočtový schodek. Prudce se zhoršuje měnová situace se zápornou obchodní bilancí, s rostoucím odlivem kapitálu ze země. Ukrajina se přibližuje k úpadku, zastavení výroby a k výbušnému nárůstu nezaměstnanosti." "Jednání úřadů na různé úrovni", jak zdvořile nazval kyjevské orgány Putin, přivedlo zemi na hranu, za níž již mnohé nebude možné spravit.

Putin varuje: … Buďto Evropská unie, Spojené státy a Ukrajina okamžitě přijmou podmínky vyjádřené Ruským ministerstvem zahraničí a nyní přikročí k jejich realizaci…

… Nebo: Rusko zruší veškeré průmyslové objednávky na Ukrajině. Nevratné ztráty pro Ukrajinu budou 15 miliard $ ročně. Rusko zavře své hranice pro ukrajinské zboží a zboží tranzitu přes Ukrajinu. Rusko uzavře Ukrajině plynový ventil. Rusko bude okamžitě požadovat uhrazení dluhu Ukrajiny ve výši 16,6 miliard $. Rusko již nebude zaručovat dodávky plynu Evropě na podzim/zimu, pokud Ukrajina nevykoupí a nepřečerpá do podzemních zásobníků plyn potřebný pro zajištění dodávek ve výši 5 miliard $. Začne-li Evropa mrznout – nechť všechny reklamace pošle svým přátelům v Kyjevě.

Skutečně je to ultimátum. Ačkoli jej Vladimír Putin formuloval v korektní formě: "Doufám, že iniciativa Ruského ministerstva zahraničních věcí pro řešení situace způsobí zlepšení, a bude mít pozitivní důsledky."

Zdroj: http://glsvet.ru/putin-obyavil-ultimatum-ukraine-teper-budet-po-ploxomu/...

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf

Autor: 
foto: kremlin.ru
Zdroj: 
http://glsvet.ru/