Ilona Švihlíková: Hledání anti-dolaru

3. 1. 2019

Ruský prezident vystihl situaci, když řekl, že USA si svou politikou podřezávají pod sebou větev, na které sedí. Podíváme-li se na dolar, který je stále dominantní světovou měnou, dělají USA vše pro to, aby bylo hledání alternativy urychleno. Americká záliba v extrateritoriálních sankcích (viz Írán), které spočívají mimo jiné v hrozbě odříznutí od dolaru a od Spojenými státy ovládaného finančního systému, přímo volá po tom hledat či aplikovat masivněji alternativy. Nabízí se euro, či spíše čínský yüan, ale i platební systém, které budou americký obcházet (třeba přes využití blockchainu, když už z kryptoměn zbyla víceméně jen ta splasklá bublina). USA dělají vše pro to, aby jejich hlavní síla – celosvětová poptávka po dolaru, která jim umožňuje provozovat poněkud – ehm – netradiční kombinace hospodářské politiky, který by si nikdy jiný dovolit nemohl – byla oslabena a nahrazena něčím jiným.

Ilona Švihlíková shrnula ty nejzásadnější světové hospodářské a politické trendy roku 2018. Celý článek zde: http://casopisargument.cz/2019/01/03/jako-v-sejkru/

Ilona Švihlíková