Guardian 12. 7. 2018: „Návrat českých komunistů do vlády jako obchodníků s mocí.“

16. 7. 2018

Tak zní hlavní titulek článku v britském Guardianu z pera Roberta Taita,, korespondenta Radia Svobodná Evropa/Svoboda. Jak příznačné! Ovšem „ideologicky“ má jasno, nezklamal. Vystrašený britský čtenář, a možná nejenom britský, musí jen zírat, co se to v té „postkomunistické“ východní Evropě  děje.

A R. Tait je nenechá vydechnout a pokračuje.

„Poprvé od roku 1989 strana získá skutečný vliv po uzavření dohody o pomoci premiérovi získat hlasy o důvěře. Čeští komunisté si poprvé po téměř třiceti letech vychutnávají jak chutná moc získaná za jejich podporu vládě vedené Andrejem Babišem, skandály poskvrněným miliardářským magnátem, v parlamentním hlasování o důvěře vládě, uprostřed silných protestů proti jejich návratu do hlavního politického proudu.“

Vychutnávají moc….alespoň podle R. Taita? Já bych to na jeho místě s tou mocí moc nepřeháněl, o reálné moci nemůže být řeč, spíše o jejím posluhování, ale R. Tait chápe, že se to, takto řečeno, hodí.

Následují odstavce popisující stručně politickou scénu. Zajímavé jsou jeho, poměrně rozsáhle citace Jiřího Peheho.

"Pro mnoho lidí, kteří podporují pravicové strany, je to velký morální a psychologický problém, protože to vidí symbolicky a cítí, že to není správné," řekl Jiří Pehe, ředitel kampusu v New Yorku v Praze a český politický analytik.

Proč zrovna J. Pehe? Ideová jednota s bývalým kolegou v Radiu Svobodná Evropa/Svoboda, což čtenáři Guardienu ani netuší, tudíž jeho citace budí dojem „nezávislosti“ a „objektivity“, je zachována a je, jak vidno, pevná.

Takto je „dělá“ propaganda pomocí medii tzv. “mainsteamu“, tedy hlavního proudu.

„"Babiš to všechno udělal, protože má pocit, že nemá demokratickou legitimitu a je podezřelý z toho, že není skutečný liberální demokrat," řekl Pehe

Jo, jo, to  je vážné podezření….“nebýt skutečný liberální demokrat“ dle Peheho neznamená být demokratem“ vůbec. A to je vážné!

Autor: 
Robert Tait, přeložil: Jaroslav Pluskal, KSČM Praha 2
Zdroj: 
https://www.theguardian.com/world/2018/jul/12/czech-communists-return-to-government-as-power-brokers