Památka na velkého fotografa Otto Seppa

4. 7. 2016

Ráda vzpomínám na příjemné chvíle strávené v debatě se skromným komunistou a velkým fotografem. Jako členka kulturní komise Rady města Českých Budějovic jsem předložila návrh v r. 2007 na Ottu Seppa na Cenu města Českých Budějovic. Při zpracování tohoto návrhu jsem měla možnost podrobněji se seznámit nejen s jeho prací fotografa, ale i vyslechnout nevtíravé rady, jak chápat současné politické změny a zachovat se vždy čestně. Diskuze s ním vždy vycházela z jeho bohatých životních zkušeností.

Otta Sepp se narodil 7.7.1912 v Českých Budějovicích. Vyučil se kadeřníkem, ale lákala ho fotografie. První vlastní fotoaparát značky Agfa Billy Rekord si koupil v roce 1937 a bylo jasné, že fotografie, láska Otty Seppa, se stane jeho životním údělem.

2. světová válka razantně vstoupila do jeho života, když byl zatčen gestapem a vězněn v Českých Budějovicích, Praze a Terezíně. V padesátých letech se jeho fotografie začaly objevovat v novinách. V té době již pracoval v Jihočeském muzeu, fotografoval v Jihočeském divadle a začal pracovat pro deník Jihočeská pravda. Při příležitosti jeho narozenin se konala výstava jeho fotografií zaměřená na krásná místa jižních Čech. V devadesátých letech se významně podílel na fotografické části Encyklopedie Českých Budějovic. V roce 2007 byla Ottovi Seppovi za jeho fotografickou práci udělena pamětní medaile Českých Budějovic. Otta Sepp zemřel 10.ledna 2011 ve věku nedožitých 99 let.

Lucie Braná, členka kulturní komise Rady města Českých Budějovic, foto: http://g.denik.cz
Vlastní