Sebereflexe k X. sjezdu KSČM

19. 4. 2018

Nerad střílím do vlastních řad.  Pokud ale chci, aby se něco změnilo, nic jiného mi nezbývá. Propad v parlamentních volbách byl jen výsledkem toho, k čemu už se dávno schylovalo.  Po úspěchu v krajských volbách v roce 2012 jsme nedokázali využít pracně nabytou důvěru našich spoluobčanů a po desetiletích v opozici se aktivně podílet na správě věcí veřejných. Naopak ustoupili jsme do pozadí, přenechali prostor politikům z jiných stran a naprosto rezignovali na prosazování našich programových priorit.

Je sice pravda, že jsme jedinou autentickou levicí  ve stávajícím  politickém spektru.  Bohužel levicí, jejíž řídicí orgány téměř na všech úrovních jaksi „zamrzli“ v 80. letech a nepochopili, že je rok 2018. Na krajích i okresech fungujeme na principu gerontokracie, nepustíme mezi sebe mladé a schopné členy strany, což někteří jasně formulovali po volebním debaklu na FB stránce Revoluční pohotovost KSČM .  Navíc přestáváme být atraktivní pro voliče ve středním a seniorském věku. Je to alarmující, protože právě tito občané se ztotožňovali s naším volebním programem a našimi cíli nejvíce.

Proto si myslím, že se musíme přestat tvářit, že je vlastně všechno v pořádku a z volebního debaklu vyvodit důsledky na všech úrovních.  Je čas předat štafetu mladším a pomoct jim vybudovat moderní levicovou stranu, která dokáže oslovit širokou veřejnost. Zaměřit se na problémy sociálně slabších, rodin s dětmi, seniorů či zdravotně postižených.  Říká se, že vyspělá společnost se pozná podle toho, jak se dokáže postarat o své nejslabší členy.  Jsme vyspělou společností?

Přestože máme největší členskou základnu a jsme jedinou politickou stranou, která vydává vlastní deník, neumíme oslovit voliče a nabídnout jim smysluplné a reálné řešení jejich problémů. Chlubíme se, že komunikujeme na sociálních sítích. Ano, někteří osvícení členové dokážou oslovit  tímto způsobem určitý okruh lidí, celkově jsou ale příspěvky pod hlavičkou KSČM nezajímavé a pro mladé neatraktivní .  Marketing a reklama jsou pro nás pomalu sprostá slova. Dokonce natolik, že jsme si před volbami nechali ukrást vlastní iniciativu, a to hospodárné nakládání s naším nerostným bohatstvím, konkrétně lithiem.

Pokud se nechceme stát stranou, která sněmuje v "telefonní budce" a jednou za 10 let má svého poslance v parlamentu, je nutné něco dělat.  A protože ryba smrdí od hlavy, musíme společně vysadit potěr , otevřít okna a vyvětrat. X. sjezd KSČM, který se za několik dní bude konat, se k tomu víc než nabízí.

  Karlovy Vary 17.4.2018

 

                          

 

Autor: 
Jaroslav Borka, zastupitel Karlovarského kraje