SPaS o levicových Zelených i referendu

25. 11. 2017

Pohled levicových Zelených. Takový název nesl seminář z cyklu Hledání další cesty, který ve čtvrtek uspořádalo Spojenectví Práce a Solidarity. Již tradičně se uskutečnil v pražském Domě odborových svazů.

Jelikož členka Strany zelených (SZ) Sára Drahokoupil Vidímová, která měla být hlavní řečnicí podvečera, náhle onemocněla, jednalo se o improvizovanou diskusi. Moderátor Miroslav Prokeš uvedl, že v rámci SZ působí levicová frakce Zelená Re:vize, nemá ale většinu, na stranu jsou navázaní i levicoví Mladí zelení. Problém Zelených je v tom, že členové se tam přou nejen kvůli levicovému, středovému či pravicovému smýšlení, ale i kvůli technikáliím týkajícím se například stanov, poznamenal ekolog Jan Zeman.

Následná diskuse se stočila především k tomu, zda má být přijat zákon o obecném referendu. Na tom se přítomní veskrze shodli, diskutovalo se o tom, jak by mělo být nastaveno. Podle některých by referendum nejprve mělo být vyzkoušeno v obcích, podle jiných klidně celostátně, ale se striktně danou procentuální hranicí, při jejímž nenaplnění by nebylo platné. Zazněly i názory, že by měla stačit prostá většina. Ze zaujetí přítomných vyplynulo, že téma si zaslouží podrobnější debatu.

Autor: 
ac
Zdroj: 
ihalo.cz