KSČM: Důležité je začít rychle jednat o rozpočtu

21. 11. 2017

Ještě tento týden by mohla skončit ustavující schůze sněmovny. Před novináři to řekl předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. Za prioritu považuje, aby výbory začaly pracovat na projednání a schválení státního rozpočtu. Návrh už končící Sobotkova vláda do sněmovny předložila.

»Klub KSČM je přesvědčen o tom, že pokud se bude racionálně přistupovat k ustavující schůzi sněmovny, měla by být v tomto týdnu schválena všechna organizační opatření, která ustavující schůze předpokládá, a mohli bychom se v příštím týdnu zabývat už tím, jak se jednotlivé výbory začnou s projednáváním státního rozpočtu vypořádávat, aby ČR měla po Novém roce státní rozpočet a neocitla se v rozpočtovém provizoriu,« prohlásil Filip po jednání poslaneckého klubu KSČM. Podle něj záleží na klubech, zda bude mít schůze hladký průběh, nebo dojde k obstrukcím.

»Pokud mnohé politické strany před volbami slibovaly například zvyšování minimální mzdy, zvyšování platů učitelů, policistů a dalších, musí být schválen rozpočet, aby k těmto krokům mohlo dojít. Nelze takto postupovat z rozpočtového provizoria. Prosazujeme proto, aby ustavující schůze sněmovny proběhla co nejrychleji, vždyť jde o procedurální a technické otázky, aby se sněmovna začala co nejdříve zabývat věcnými otázkami, z nichž nejhlavnějším zákonem je zákon o státním rozpočtu na příští rok,« podotkl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Na šéfy výborů budou nominováni Vostrá a Grospič

Před zahájením ustavující schůze Vojtěch Filip novinářům potvrdil, že poslanci za KSČM podpoří do čela Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka z hnutí ANO. Komunisté navrhnou do čela rozpočtového výboru Miloslavu Vostrou a na předsedu mandátového a imunitního výboru Stanislava Grospiče.

Pokud jde o počet místopředsedů, komunisté podpoří, aby jich v tomto volebním období bylo pět, tj. o jednoho více než v minulém. Z pohledu vyjednávacího týmu KSČM zatím podle Filipa není jasné, jak velké budou jednotlivé výbory. »Jsme přesvědčeni o tom, že by kromě výboru ústavně právního, na který se v minulosti soustředilo velké množství návrhů, se neměl zvyšovat počet členů ve výborech,« zdůraznil Filip.

»Při sestavování počtu členů ve výborech jsme vycházeli především z dlouhodobého průměru. Mezi každým volebním obdobím počty kolísají, a pokud počet členů ve výboru příliš nepřesahuje dlouhodobý průměr, tak jsme na ty počty přistoupili,« dodal předseda klubu.

Pavel Kováčik rovněž na tiskové konferenci uvedl, že KSČM je opakovaně podsouvána nějaká podpora vznikající vládě Andreje Babiše. »O nějaké podpoře nemůže být řeč. My říkáme, že bude-li nejhůř, můžeme takovou vládu tolerovat, protože programově s námi je hnutí ANO naprosto nesourodé těleso. My jdeme především po programových věcech, něco jsme voličům slíbili a to doopravdy hodláme dodržet,« zdůraznil.

ku, jad
HaNo