Europoslankyně Kateřina Konečná: Proč ke Katalánsku mlčí Merkelová a Macron?

1. 10. 2017

Čeští europoslanci kritizují zásahy španělské policie proti voličům v katalánském referendu o nezávislosti Incidenty posílí katalánské separatisty, shodli se dnes v pořadu Otázky Václava Moravce Pavel Svoboda (KDU-ČSL), Kateřina Konečná (KSČM) a Stanislav Polčák (STAN, zvolen za TOP 09).

Konečná a předpokládá, že odsuzující postoj přijme i Evropský parlament na své nadcházející plenární schůzi. Vyjádřila přitom překvapení, že dosud nezaznělo odsouzení událostí od německé kancléřky Angely Merkelové nebo francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Podle serveru Seznam se katalánské referendum vyhrocuje, policie je kritizována za brutalitu. Počty zraněných stoupají do stovek. Katalánci hlasovali v nedělním referendu o své nezávislosti. Španělská vláda s tím nesouhlasí a snaží se referendu zabránit. Podle ní je nedemokratické. V sobotu policie obsadila část škol, ve kterých se mělo volit a do oblasti ráno poslala další policisty.

Média hovoří o 330 zraněných při vzájemných střetech. Z politických kruhů, nejen evropských, se ozývá kritika, že tento postup nemá s demokracií nic společného.

Autor: 
Seznam, (vítr)
Zdroj: 
FB (vítr)