Budou Češi bez peněz? Hrozí sociální vyloučení, jsme na prahu revoluce, tvrdí Skála

11. 9. 2017

Josef Skála je jedním z místopředsedů KSČM a jeho role ve straně je především zabývat se ideologií. Hrdě se hlásí k marxismu a v jeho vlastní levicové partaji se řadí doleva. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz přiblížil s čím jdou komunisté do letošních voleb, zda by chtěli do vlády a také bez váhání zodpověděl otázku, které se mnozí raději vyhnou. Bylo za minulého režimu lépe?

Jste hlavním ideologem vaší strany. S čím půjdete do letošních voleb?

Náš program reaguje na to, co hýbe politikou a veřejným míněním. Ještě před nějakými 10 či 15 lety byla politika dostihovým oválem roztodivných slibů, politických harlekýnek a červených knihoven. Dnes se bojuje hlavně o rozčarování, frustraci, strach a vztek. Hledáme přístup, jak v té aréně najít optimální pozici.

V čem je váš přístup odlišný od ostatních stran?

Za všechny aspoň dva příklady. Odmítavý vztah k NATO – i vyhraněně kritický poměr k EU – jsou postoje, z nichž není důvod slevit. Uvidíme, nakolik se to podaří dát najevo způsobem, který se lidem neztratí za rétorikou subjektů typu Tomia Okamury. A budoucnost země nehodláme vydat ani napospas „neviditelné ručce trhu“. Všude tam, kde privátní kapitál selhává - anebo bere lidi na hůl až příliš neurvale - mu chceme vytvářet konkurenci ve veřejném vlastnictví co možná už dnes.

Autor: 
Eurozprávy.cz
Zdroj: 
FB Eurozprávy (vítr)