Petr Braný: Co pro nás znamená práce?

8. 9. 2017

Kdo hledá, najde. I když pro všechny regiony neplatí, že by každý mohl získat slušnou práci. V době konjunktury sice statistici evidují nízkou nezaměstnanost, ale to nic nevypovídá o tom, zda lidé dostávají odpovídající mzdu a jestli nacházejí v zaměstnání uplatnění svých schopností.

Smějeme se bonmotu, že práce je poslední zoufalý pokus, jak vydělat peníze. Ale není to odrazem toho, že pro mnohé zaměstnání skutečně znamená jen peníze na účtu? To je málo. Práce by nám měla přinášet uspokojení, že něco dokážeme a jsme pro společnost užiteční.

I proto KSČM prosazuje zvýšení minimální mzdy na 50 procent průměrné, aby zesílila tlak na celkový růst mezd. I když se u nás zvýšila produktivita práce, stále máme nízkou hodnotu práce ve výrobcích. Dosahuje osmi procent, zatímco jinde i 30 procent. Opravdu tedy máme nízké mzdy. S tím je třeba skončit. I proto, že práce, které věnujeme tolik času, by pro nás měla být aspoň trochu potěšením, ne vysilující robotárnou.

Petr BRANÝ, kandidát KSČM do Poslanecké sněmovny v Jihočeském kraji
halonoviny.pdf