Nejlepší je nejdřív rozdat licence k těžbě, a až pak vytvořit koncepci ochrany

6. 9. 2017

Strategické nerostné suroviny České republiky je třeba ochránit tak, aby z nich měl prospěch stát. Vyplývá to ze zprávy o nutnosti zajištění ekonomických zájmů státu, která je nyní v připomínkovém řízení. Materiál vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Tato věta z vládní koncepce je zřejmě na trpký úsměv bezmocným občanům. Výkonná moc těsně před svým odchodem umí šikovně a obratně (asi legálně) přihrávat miliardové kšefty okruhu přátel „kočičí pracky“.  Nepočkala s vydáváním povolení – licencí do doby než bude koncepce ochrany nerostných surovin schválena? Jako vždy je občan, ale také zákonodárný sbor poslední, kdo je o také praxi informován.

Například od loňského podzimu má všechna povolení k těžbě u Cínovce na Teplicku společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ kolem miliardáře Karla Janečka. Lithium chce těžit povrchově. Hlubinou těžbu pak v lokalitě plánuje společnost Geomet, kterou vlastní australský European Metals Holdings (EMH).

Celý článek na euro.cz  zde:

Související článek:

1) Zatím nejkomplexnější odpověď občanům poskytla poslankyně a kandidátka do Poslanecké sněmovny PČR v Jihočeském kraji Alena Nohavová: Lithium si vzít nenecháme

2) Nová Surovinová politika v oblasti nerostných surovin a jejich zdrojů - MPO 2017 zde:

 

Autor: 
jk
Zdroj: 
http://www.euro.cz/byznys/chranme-lithium-a-wolfram-stat-si-chce-pohlidat-strategicke-suroviny-1370174