Radek Springer: Největší porevoluční zločin nenecháme usnout

4. 9. 2017

Doba, která nás dělí od parlamentních voleb, se již dá počítat na dny. Velmi oceňuji, že volební priority komunistů v Jihočeském kraji nezapomínají ani na to, že církevní subjekty stále nerespektují zákon o tzv. majetkovém vyrovnání s církvemi. Jako obvykle ti, kteří nejvíce křičeli, jsou nyní zticha. Není těžké dovodit, že mám na mysli sociální demokracii. Největší polistopadový zločin na české společnosti však dostává další měřítko.

Církvím, a především římskokatolické, evidentně nestačí obrovský objem navráceného nemovitého majetku. Nehodlají se spokojit ani s miliardami ze státního rozpočtu za ty majetky, které vráceny již být nemohly. Stále hledají cesty, jak získat ještě více. A to i v Jihočeském kraji.

V loňském roce bylo podáno církvemi a náboženskými společnostmi ve věci vydávání majetku u okresních soudů v Jihočeském kraji a u Obvodního soudu pro Prahu 2 celkem 156 žalob.Celkem 23 z nich směřovalo proti Jihočeskému kraji, 55 žalob proti městům a obcím v Jihočeském kraji a 78 žalob proti fyzickým a právnickým osobám z Jihočeského kraje. Žaloby církve směřují na majetek krajů, obcí, fyzických a právnických osob, přestože tento majetek spadá do takzvané náhrady v celkové výši 59 miliard korun, z nichž 47 miliard je určeno římskokatolické církvi, zbývající část 12 miliard dalším šestnácti církvím.

V jižních Čechách pokračuje například soudní spor o šest rybníků mezi Rybářstvím Třeboň a římskokatolickou církví. V Táboře zase jde o některé pozemky v okolí kláštera Klokoty. A to nejsou zdaleka jediné příklady. Církev se však soudně domáhá i movitých věcí, které jsou součástí našeho kulturního dědictví. Tedy movitých věcí - uměleckých historických děl, které jsou ve sbírkách jihočeských galerií a muzeí. Tyto památky veliké historické ceny nyní najdou návštěvníci například na Hluboké.

Ale vraťme se do pater nejvyšší politiky. I když sociální demokracie měla k restitucím mnoho výhrad a hlasitě proklamovala jejich revizi včetně zdanění, vládní koalice vedená ČSSD neudělala pro naplnění svých slibů ani to nejmenší. V loňském roce neprojevila ani vůli zařadit na program jednání sněmovny návrh poslaneckého klubu KSČM k této věci. Natož pak projednat zákonodárnou in iciativu Jihočeskéhokraje ke zdanění restitucí.

Plně se ztotožňuji (a věřím že zdaleka nejsem sám) s tezí volebních priorit jihočeských komunistů: „Na zdanění náhrad vyplácených v tzv. církevních restitucích trváme, spravedlnosti nejen pro církve, ale také pro občany státu, musí být dosaženo.“

Autor: 
Radek Springer, zastupitel Jihočeského kraje za KSČM
Zdroj: 
vlastní (vítr)