K výrokům Macrona proti Polsku a reakci polské premiérky

28. 8. 2017

DOTAZ Parlamentních listů: Polská premiérka Szydlová označila za arogantní výroky francouz. prezidenta Macrona, že se Polsko prý dostává v Evropě do izolace a je v konfliktu s hodnotami EU. Szydlová dále řekla, že budoucnost Evropy nebude určovat ani prezident Francie, ani žádný jeden lídr, ale všichni členové EU. Dle ní by se měl Macron starat o záležitosti své země - např. aby zajistil stejný stupeň bezpečnosti, jako má Polsko. Polsko má dle ní stejná práva jako Francie a jiní členové EU a bude je využívat pro dobro Polska a polského lidu. Co si o tom myslíte?

Z. Ondráček, poslanec KSČM:  Polská premiérka má v tomto naprostou pravdu a jen lituji, že takového premiéra nemáme i my. Osobně si kladu otázku, kde se politicích starých členských zemí EU bere ta drzost se kterou k nám, novým členským státům EU, přistupují. Na druhou stranu to jasně to dokazuje, že nejsme plnohodnotnými členy tohoto svazku a je proto na místě zvažovat, zda má smysl v takovém uskupení setrvat. Spolupracovat se dá i jinak než jen tak, že budeme slepě plnit nesmyslné příkazy papalášů z Bruselu. Kdybychom to vše sečetli, ne jen peníze, které odvádíme a které v dotazích získáváme, ale vše, včetně zkrachovalých podniků, ztrátu světových trhů a další,  tak jsem přesvědčen, že na našem členství jsme jen prodělali.

L. Luzar, poslanec KSČM:  Hlas lidu, hlas boží se říká, to by měl ctít každý politik a pan Macron obzvlášť, protože omámil Francouze "novou" politikou a drtivě zvítězil, aniž si někdo mohl představit, co to bude znamenat. Raketový pád jeho preferencí je již jen pozdní střízlivění a pořádná kocovina z koho si Francouzi zvolili. Na rozdíl od Polska kde si vládní PIS stále udržuje vysokou popularitu. Nemusím souhlasit s kroky, které dělají, ale je to vůle lidu a kdyby dnes byly volby tak by asi Kaczyński vyhrál na rozdíl od Macrona. Ale Evropa si zvykla organizovat převraty tam, kde se jim "politika" nelíbí, a kdyby u nás ve volbách drtivě zvítězila KSČM, přijeli by zde asi tanky bránit demokracii v podání Francie a Německa.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Parlamentní listy (vítr)