Median: KSČM 13 procent, volby by vyhrála ANO

28. 8. 2017

Favoritem voleb do Sněmovny by v současnosti bylo hnutí ANO. Jeho podpora oproti červenci klesla o 1 procentní bod, ale většina (60 %) sběru se konala před medializací informace o žádosti policie o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání. KSČM podporuje v současnosti 13% respondentů. Pokračuje mírné posilování SPD Tomia

Z diskuse Haló noviny.cz, Gartouzek

Tento článek (Haló noviny převzaly z ČTK) řadím do kategorie silně dezinformačních. Vysloveně zatajuje ty nejvýznamnější informace, které vyplývají z vývojových grafů citované společnosti, které jsou zveřejněné na internetu.
Představa, že hon na Babiše odradí voliče preferovat ANO, je zcela mylná - ukazuje graf. Včetně představ některých politiků KSČM, kteří svá přání povyšují na realitu, nejspíše vlivem skupinového myšlení. Spíše bych řekl, že hon na Babiše se ukazuje jako účinná reklama babišovcům. Osa křivky ANO bez vážnějších výkyvů lineárně stoupá od voleb 2013. Logicky lze předpokládat, že ANO bude i nadále posilovat. Že ČSSD opět předběhla KSČM? Od počátku roku vývojová osa klesá a momentální vzestup lze řadit do běžného rozptylu kolem vývojové osy. Proto lze do budoucna spíše předpokládat
opět pokles. Co se stalo významného v lednu, že to výrazně změnilo vývojovou osu ČSSD? Možná: "Čím dál zřetelnější sbližování prezidenta s hlavním konkurentem ČSSD, jímž je hnutí ANO vicepremiéra Andreje Babiše, však nutí nejsilnější vládní stranu k přehodnocení podpory Zemanovi.

" Zdroj: http://ceskapozice.lidovky.cz/vyhledy-2017-ceskou-politickou-scenu-ceka-pro
menaftn-/tema.aspxc=A170101_214514_pozice-tema_lube"

Vývojová osa KSČM má výraznější rozptyl, je však vodorovná. Proto lze předpokládat, že se opět dostane před ČSSD. Levice jako celek se však propadá. Pravice v globálu posiluje a tím posiluje kapitalismus - to mi nikdo nevymluví. SPD od července 2016 výrazně lineárně stoupá, lze logicky předpokládat další dlouhodobý vzestup. // Z grafů společnosti MEDIÁN nelze vyčíst přesné přelévání voličů. Zde bych souhlasil s názorem pana Reich.mir.fana. Odchod příznivců KSČM k SPD je kompenzován nejspíše příchodem příznivců ČSSD. // SPD zřejmě vítězně postupuje díky svému populismu. Na wikipedii je však u SPD uvedeno: "Politická pozice: pravice až krajní pravice" Nebývá běžné, aby voliči krajní levice přecházeli ke krajní pravici. (Nejsem sociolog, tudíž moje pojmosloví zde je laické.)

graf: Nedian
Median