Další ambice naší vlády?

24. 8. 2017

Vystoupení Velké Británie z Evropské unie s sebou nese mnohá úskalí a jednání okolo toho jsou doslova během na dlouhou trať. Vystoupení jednoho ze členů Unie není jen o tom, že se vezme tužka, Velká Británie se přeškrtne, bude hotovo a na fish and chips budeme muset s pasem. Kdepak. Než se uzavře konečný účet, musí se vyjednat spousta věcí a jednou z nich je i přesun sídel Evropských agentur, které se v současné době nacházejí právě na anglické půdě.

Jedná se o Evropskou lékovou agenturu (EMA) a Evropský orgán pro bankovnictví (EBA). Podle procesních postupů pro přesun těchto agentur měly členské státy, které by měly zájem o přesídlení agentury do své země, do 31. července 2017 předložit svou nabídku. Česká republika projevila zájem o Evropský orgán pro bankovnictví. Do 30. září by měla komise, kterou ustanovil EP, všechny nabídky posoudit, zhodnotit a předložit k další politické diskuzi. Hlasování ministrů EU-27 by mělo proběhnout v listopadu letošního roku, kdy by se o nových sídlech rozhodlo.

Když se v médiích objevila zpráva, že se Česká republika chce stát jedním z kandidátů pro sídlo této agentury, vyrojily se různé spekulace, zda je to pro nás dobré či ne. Další sídlo nějaké agentury Evropské unie s sebou samozřejmě nese určitou prestiž, ale někteří spíš už vidí, že se budou ucházet o místo s královským platem, který jistě v sídle agentury EU dostane. No, myšlenka je to sice hezká, ale bude to tak opravdu? Naše platy patří mezi nejnižší v EU. Nedopadne to jako například s našimi dopravními společnostmi, které musí podle směrnice EU vyplácet řidičům mzdu ve výši daného státu, kterým právě projíždí? Což je pro mnohé likvidační?

Co zvítězí při přesídlení EBA do Prahy? Uspokojené ambice a prestiž naší vlády, nebo získání dalších pracovních příležitostí pro naše občany za dobrý plat? Boj to nebude jednoduchý, máme proti sobě silné hráče, např. Německo.

Pavla Švepeš Šlahúnková, kandidátka KSČM do PSP ČR za Jihočeský kraj
fb KSČM