Dnešek ve znamení Mezinárodního dne dětí

1. 6. 2016

Den dětí si připomínáme vždy 1. června. Jako Mezinárodní den dětí je u nás připomínán od roku 1950.

O historii tohoto svátku se příliš nehovoří, ale důležité je, že tento den má světovou veřejnost i dnes upozornit na práva a potřeby dětí. Podnět k založení dne dětí vznikl během Turecké války, kde byl vyřčen známý fakt a ten platí dodnes – že důležitou součástí k budování nového státu jsou děti.

Vyhlášení dne oslavující děti bylo doporučeno v roce 1925 na Světové konferenci pro blaho dětí, která se konala 1. června. Ve stejný den roku 1925 se konal v San Francisku festival Dračích lodí, kde bylo shromážděno velké množství čínských sirotků, aby se poukázalo na potřeby dětí, kterými by se společnost měla zabývat. Tyto dvě události určily datum oslav Dne dětí.

Dodnes tento den připomíná, že ne všechny děti žijí ve šťastné rodině a míru. Minulé století bylo Stoletím dítěte, protože byla přijata řada důležitých dokumentů týkajících se práv dítěte. Dodnes se dostává do popředí téma ochrany dítěte před válečnými konflikty, sexuálním násilím, ale i zneužívání dětské práce.

A tak tento den patří všem dětem, konají se různé sportovní a společenské akce, našim přáním je, aby děti byly spokojené nejen tento den v roce – vždyť jsou naše budoucnost.

Poslanci a zastupitelé zvolení za KSČM věnují dětem, jejich výchově a všestrannému zabezpečení velkou pozornost. O tom svědčí celá řada legislativních opatření dotýkajících se jak předškolní výchovy, tak zkvalitnění celého výchovně vzdělávacího systému dětí a mládeže.

Na přiložených fotografiích z roku 2014, 2015 se například poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Alena Nohavová a Vojtěch Filip spolu se starostou obce Branice Stanislavem Češkou seznamovali s praktickými dopady zákonů. Při příjemném setkání s dětmi, starostkou Dobevi Jaroslavou Strnadovou, ředitelkou školy Ivanou Černou, nebo v Písku se starostkou Evou Vanžurovou vždy řešili každodenní chod školských zařízení, součinnost s rodiči, materiální zabezpečení atd. Získané podněty a náměty ze školských zařízení v Branicích, Písku a Dobevi uplatní v další poslanecké a veřejné činnosti, doplňuje Josef Kovařík.

Jak vyplynulo z rozhovoru na dnešní Mezinárodní den dětí nezapomněl ani písecký zastupitel a předseda OV KSČM Písek Jiří Lejčar. Jako každoročně, tak i letos navštívil v převečer MDD Základní školu při nemocnici v Písku. Pohovořil s malými pacienty a nažil se, aby alespoň na čas děti zapomněly na strasti svých nemocí a odloučení od rodičů. S učitelkami zase probral možnosti materiálního zkvalitnění výuky a nezapomněl ani na předání malých dárků a pomůcek. Jak z rozhovoru vyplynulo, čekají tato školská zařízení jisté legislativní úpravy. Diskutované náměty, poznatky a zkušenosti budou předány poslankyni Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Aleně Nohavové při plánované sobotní poradě.

Fotogalerie

Autor: 
Alena Nohavová (KSČM), poslankyně PS PČR, archivní foto: jk, JL
Zdroj: 
Vlastní