Lidovci STANovat nebudou

3. 8. 2017

Projekt »třetí síly«, která se chtěla porvat s Babišovým hnutím ANO o vítězství ve volbách, zkrachoval. Starostové a nezávislí odmítli nabídku KDU-ČSL, aby kandidovali na lidoveckých kandidátkách, a rozhodli se jít do voleb sami. Gazdíkovo vedení STAN dalo do vytvoření dvojkoalice všechnu svou politickou invenci, a když se před pár dny lidovci lekli, brali to Starostové jako zradu a řekli společnému postupu ne. Hned dva dny nato »starostové a nezávislí« představili nové heslo, logo a lídra pro podzimní sněmovní volby. Lidovce rychlost těchto kroků hnutí STAN překvapila.

Rozchod mezi lidovci a hnutím STAN patrně vedl k oddechnutí si senátora a zlínského hejtmana za KDU-ČSL Jiřího Čunka, ačkoliv ten před veřejností hrál údiv nad tím, že takováto šlechetná nabídka lidovců byla STANem odmítnuta. Jenže to byl právě Čunek, kdo koalici KDU-ČSL a STAN rozbil. Tak dlouho do ní pouštěl bubnovou palbu, až se předsedové obou uskupení rozhodli, že spolu do voleb nepůjdou. Důvod byl zcela prostý - společně by obě strany získaly tak sedm procent, což by bylo pro vstup do sněmovny nedostačující a pro oba politické subjekty zcela zničující. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se možnosti neatakování potřebných deseti procent zalekl, čímž odstřelil, podle něj, nadějné uskupení, jež mohlo představovat slibnou protiváhu jak volebními preferencemi milovaného hnutí ANO, tak stagnující ČSSD, a od obou získat voliče. Nelze se proto divit, že představitelé STAN nepřistoupili na návrh lidovců, kteří jim nabídli pouze účast jednotlivců STAN na svých kandidátkách. Nešlo tudíž jinak, než aby STAN tento lidovecký tah odmítl.

Zánik lidovecko-staňácké koalice na počátku jejich spolupráce patrně nejvíce rozradostnil čerstvě oženivšího se šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ze zmiňovaného koaličního rozpadu bude nyní politicky těžit. Opět poukáže na to, že tradiční strany neumějí držet - na rozdíl od něho - dohody a že je vše otázkou špinavého a ještě špinavějšího politikaření. A Babiš přes palubu nehodí ani voliče, kteří byli připraveni koalici lidovců a STAN dát svůj hlas a které nyní přetáhne velmi obratně na svou stranu.

Předseda lidovců Bělobrádek se odstřelením koalice pravděpodobně politicky podminoval, a nejen hnutí ANO teď bude vyčkávat, jak jen Bělobrádka zcela »vyhodit do luftu«. Tento projekt, který byl zajímavou alternativou k existujícím politickým subjektům tím, že by odvedl voliče Babišovi, mohl mít úspěch, i když to byla hra vabank. A nehledě na průzkumy, jichž se Bělobrádek tak zalekl. Nečitelné lidovce, kteří jednou seděli ve vládách sociální demokracie, ondy zase v asociálních kabinetech ODS, může ono zběhnutí stát nějaké to procento důvěry v nadcházejících volbách. Ba co víc, lidovci přijdou o možnost posílit v těch regionech, ve kterých se jim obvykle nedaří. Vyloučeno není ani to, že Bělobrádkova strana se do sněmovny »o fous« nedostane. Jejich výsledky se totiž stabilně pohybují okolo pětiprocentní hranice. Buď jak buď, lidová strana si od voličů vyslechne rozřešení nad skutečností, že KDU-ČSL léta hraje roli přelétavé ženštiny.

Autor: 
Radek Nejezchleb
Zdroj: 
Vlastní, foto: KSČM