Hubáčková versus Semelová. Je školství jen o penězích?

1. 8. 2017

Školství je bezpochyby priorita, na které závisí naše budoucnost. A je také jedním z nosných témat před nastávajícími parlamentními volbami. A to napříč politickým spektrem. Slibem nezarmoutíš - drží se hesla některé strany a jejich lídři. Jen nevím, proč by se v tomto předvolebním  tónu musela vyjadřovat také stínová ministryně školství za KSČM Gabriela Hubáčková. Stavět vše na penězích, jako v článku pro Haló noviny, není pro školství určitě samospasitelné. Hubáčková uvádí:

»Zvýšení, které se plánuje, je fajn, ale bohužel se stále pohybujeme hluboko pod průměrem ve srovnání s ostatními zeměmi. Snad se dostojí slibu a finance primárně určené na kariérní řád zůstanou ve školství,«  Hubáčková dodala, že neplánuje nějaké zvýšení o sedm, ale ani o 12 procent, o kterých se stále politici s učiteli dohadují. »Ale doporučujeme dorovnat platy do výše 40 tisíc.

Tak trochu mne zaskočil akcent (reálný?) na finanční stránku věci. Ve srovnání s ostatními zeměmi jsou hluboko pod platovým průměrem kromě učitelů také zemědělci, soustružníci, hajní, řidiči a další desítky, ne-li stovky profesí. Proto jsme rád, že ve stejné době zveřejnila své priority na FB také poslankyně za KSČM Marta Semelová, která o školství určitě něco ví. Navíc hovoří o systémových změnách a koncepci školství, nikoliv jen o platech či rozpočtu. Semelová uvádí:

"Priority v oblasti školství a vzdělávání? Za kvalitu, dostupnost a financování by měl zodpovídat stát. Soukromé a církevní školství by mělo být financováno z vlastních zdrojů. V základním školství by měly být stanoveny vzdělávací osnovy s ročníkovými výstupy, ve středním školství vyšší podpora technickému a učňovskému školství. Maturita a vysokoškolský diplom musí být podložen kvalitou vzdělávání, respektive znalostí a vědomostí. Vše z toho prosazuji a dávám vám ruku na to, že budu prosazovat i nadále!"

(vítr)
vlastní, FB