Agentura Median: Volební model - KSČM 14,5%

28. 7. 2017

Sněmovní volby by v červenci vyhrálo podle volebního modelu agentury Median hnutí ANO před druhou KSČM a třetí ČSSD.

Volební model vychází z průzkumu, který agentura provedla mezi 26. červnem a 24. červencem mezi tisícovkou lidí. Vítězné ANO by podle modelu agentury Median setrvalo na 27,5 procenta hlasů. KSČM by získala 14,5 procenta, Sociální demokraté 14 procent hlasů. Koalice KDU-ČSL a STAN, jež se za krátký čas po svém vzniku rozpadla, by zůstala těsně pod desetiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny.

Podle Medianu nadále sílí ODS, dostala by o procentní bod víc než v předchozím měsíci, a to jedenáct procent. Agentura podotkla, že jde dosud o nejlepší výsledek v jejím modelu. TOP 09 by volilo v červenci 7,5 procenta obyvatel. Posílilo i hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, které by v červenci získalo 5,5 procenta a poprvé by podle volebního modelu Median překročilo pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny. Před branami Sněmovny by zůstali Piráti se čtyřmi procenty hlasů, a také Zelení a Svobodní, které by volilo po dvou procentech obyvatel. Agentura ale upozornila, že jejich potenciál může být i víc než pětiprocentní.

K volebním urnám by přišlo podle průzkumu 59 procent voličů. Jen 39 procent pravděpodobných voličů je rozhodnuto o volené straně i účasti, upozornil Median. Podpora stran se tak v dalších týdnech může podle agentury silně měnit.

Autor: 
cik, jk
Zdroj: 
+ grafy: Median.cz, Haló noviny