Vojtěch Filip interpeluje Stropnického: Postup ministerstva obrany není transparentní

26. 7. 2017

Místopředseda sněmovny Vojtěch Filip (předseda ÚV KSČM) se obává, že způsob pořízení nových mobilních radiolokátorů MADR za staré P-37, které už přesluhují, nebude transparentnější ani ekonomicky výhodnější, a nebude ani splňovat všechny technické požadavky.

V této věci písemně interpeloval ministra obrany Martina Stropnického (ANO), který se snaží v odpovědi Filipovy obavy rozptýlit. Asi nedostatečně, protože interpelaci má projednávat sněmovna. Jedinou a poslední možností je zářijová schůze.

»O zajištění údržby a dobrého stavu radarů se stará podnik RETIA, a. s., který deklaroval, že již není schopen dlouhodobě zajistit požadovaný stav a funkčnost radarů P-37,« napsal Filip v interpelaci. Proto požaduje už několik let Generální štáb Armády ČR nahradit tyto lokátory novými moderními, které budou naplňovat jak současné operační požadavky, tak i možnost dalšího rozvoje pro zajištění účinného použití na další léta. »Ministerstvo obrany se zavázalo, že pořídí radiolokátory MADR cestou G2G (vláda – vláda), aby se urychlilo dodání radiolokátorů AČR a zároveň zajistila transparentnost jejich pořízení. Kontrakt měl být podepsán již konce minulého roku, ale zatím není znám termín podpisu ani dodání radiolokátorů české armádě,« sdělil Filip. V interpelaci uvedl, že kontrakt má být podepsán přímo s izraelskou firmou IAI, i když se však jedná o státní podnik, není podle něj splněna základní podmínka uzavření kontraktu G2G – protějškem k podpisu kontraktu by měla být izraelská vláda a nikoli podnik IAI. »Z průběhu jednání vyplývá, že nabídka nebude obsahovat integraci dodaných radiolokátorů do aliančního systému velení a řízení vzdušných sil (ACCS) a bude muset být provedena dodatečně, tzn. další navýšení finančních prostředků přesto, že u dvou vyřazených projektů byla tato integrace součástí nabídky,« napsal Filip. Z toho všeho podle něj vyplývá, že zvolený způsob pořízení radiolokátorů nebude transparentnější, ani ekonomicky výhodnější, a bohužel nebude ani splňovat všechny technické požadavky. »Postup ministerstva obrany byl netransparentní a v rozporu s pravidly, která si pro tuto zakázku stanovilo samo ministerstvo,« zdůraznil místopředseda sněmovny.

Stropnický: Náš postup jde nad rámec požadavků ČR i EU

»Není pravda, že k uzavření kupní smlouvy na 3D radiolokátory má dojít přímo s izraelskou společností IAI,« kontroval ministr Stropnický. »Jak správně v interpelaci uvádíte a jak vyplývá ze samotného způsobu realizace veřejné zakázky, příslušnou smlouvou není možné v souladu s ustanoveními české legislativy uzavřít se státním podnikem či soukromou společností, nýbrž pouze s vládou (‚veřejnou správou‘) vybraného státu,« uvedl v odpovědi.

Ministr napsal, že Filipem uváděný pojem veřejná správa je v souladu s danými předpisy chápán jako »vláda či regionální nebo místní správa členského státu či třetí země«. V této situaci je podle něj v souladu se všemi předpisy již od zahájení vyjednávání na straně prodávající vládní orgán SIBAT – Ministerstvo obrany státu Izrael. Uvedený postup tedy odpovídá nejen evropské a národní legislativě, je také v souladu s výkladovým stanoviskem Evropské komise k dané problematice.

V případě této veřejné zakázky tak podle jeho slov přichází v úvahu pouze plnění poskytnuté vládou. »Nad rámec legálních požadavků, ve snaze o zajištění maximální transparentnosti, provedl resort MO průzkum na předmětném výseku trhu a na základě zjištění a informací oslovil více subjektů (vlády Velké Británie, Francie, Izraele a Švédska). Izraelská jako jediná splnila veškeré zákonné i technické požadavky zadavatele,« sdělil ministr obrany s tím, že součástí izraelské nabídky je i integrace 3D radiolokátorů do systémů Velení a Řízení AČR i NATO, tzn. včetně integrace do systému ACCS. Za samozřejmé považuje, že bude nutné ze strany ČR provést dílčí úpravy komunikačních systémů. Stropnický považuje realizaci předmětné akvizice za zcela transparentní. »Tento zadávací postup lze rozhodně vnímat i jako ‚otevřenější‘, než požaduje česká i unijní legislativa,« tvrdí v odpovědi na Filipovu interpelaci ministr obrany.

Autor: 
(ku)
Zdroj: 
Haló noviny (vítr)