Petr Braný: Jde nám o obranu lidské důstojnosti

26. 7. 2017

Hlavní snažení KSČM, komunisty v Jihočeském kraji nevyjímaje, je zaměřeno na obranu a zajišťování lidské důstojnosti tak, aby nedocházelo k ponižování člověka. To je základ naší práce. Říká v rozhovoru pro Haló noviny Petr Braný, předseda JčKV KSČM a jihočeský krajský zastupitel.

»Jde zejména o otázku rovnosti lidí, která má samozřejmě své projevy v sociálně ekonomickém prostředí, roli tu hrají zdravotní dispozice a podmínky pro rozvoj člověka, jeho vzdělání atd. Z toho vycházíme i v práci v kraji. Současná ekonomická situace kapitalismu navíc jednoznačně prohlubuje nerovnost mezi lidmi, což se projevuje obecně i konkrétně na úrovni našeho kraje,« říká Braný. Podle něj jsou území, která jsou na tom ekonomicky vcelku dobře, jsou tam zajímavé možnosti z hlediska vzdělávání i práce. A pak jsou místa ekonomicky slabá, kde je problém najít práci.

»Současná statistika ukazuje, že se v ČR zvýšila nezaměstnanost o nějakou tu desetinku, u nás nezaměstnanost v červenci stagnovala na 4,6 procenta, bez práce bylo 20 790 lidí. Už dávno neplatí, že lidé z příhraničí si najdou práci na druhé straně hranice. Týká se to úzké vybrané skupiny řemesel a služeb. Podle statistik ze sedmi okresů kraje nezaměstnanost klesla pouze na Českokrumlovsku, ve zbývajících šesti buď setrvala na stejné úrovni, nebo mírně vzrostla.«

Jaké jsou v Jihočeském kraji největší problémy v sociální oblasti, na co hlavně komunisté poukazují? Čtěte v tištěném vydání Haló novin uplynulou sobotu.

Autor: 
Petr BRANÝ, kandidát KSČM do PS PČR v Jihočeském kraji
Zdroj: 
FB ÚV KSČM (vítr)