Radek Springer ad. Roithová: Nepřekročila rada kraje své pravomoci?

24. 7. 2017

Tak mám dojem, že se na jihu Čech opět ohýbají zákony podle okamžité potřeby. Krajští radní minulý čtvrtek zvolili Zuzanu Roithovou (KDU-ČSL)do představenstev všech osmi nemocnic holdingu Jihočeské nemocnice. Radní o zvolení Roithové rozhodli v mimořádném bodu programu své schůze. Podle vyjádření náměstka hejtmanky Josefa Knota jim to umožnila novela zákona o krajích platná od 1.července.

Zastupitelé však Zuzanu Roithovou na červnovém jednání do čela jihočeského nemocničního holdingu nezvolili. Jednak koalice neměla dostatek přítomných zastupitelů a zastupitelé KSČM se postavili proti. Jak uvedl kromě jiného předseda zastupitelského klubu Petr Braný, chyběla od Roithové jakákoliv vize dalšího fungování holdingu a podle názorů nejen komunistů měla být na takdůležitý post vypsána veřejná soutěž. Zastupitelé za KSČM odmítli dát Roithové bianko šek.

Podle mých informací se její nástup bral již od jara ve vedení kraje jako hotová věc a lze se domnívat, že od počátku šlo o úlitbu koalice jejímu, z našeho pohledu problematickému členu - KDU-ČSL.

Podíváme-li se do zákona O obcích, který vymezuje i kompetence orgánů kraje, pak nejvyšším rozhodovacím orgánem kraje je ZASTUPITELSTVO KRAJE. Výkonným orgánem zastupitelstva je RADA KRAJE. Hovoří-li náměstek Knot o novele zákona o krajích, která umožnila radě kraje zvolit Roithovou, pak je otázkou pro právníky, zda je tento postup skutečně oprávněný. Nejsem právník, ale pohledem prostého selského rozumu míním, že nikoliv.

Rada kraje by možná díky novele mohla podle mého názoru rozhodnout tak, jak rozhodla, kdyby ovšem těsně nepředcházelo zastupitestvo, které hlasovalo proti.A jak víme, rada kraje jen výkonným orgánem zastupitelstva, zatímco zastupitelstvo ROZHODOVACÍM. Tedy by rada měla vykonávat jeho vůli a ne jít přímo proti hlasování zastupitelů.

Bývalá ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová se tedy i přes nesouhlas zastupitelů dostala do vedení jihočeských nemocnic. Aniž by předložila jakoukoliv vizi svého působení v jihočeském nemocničním holdingu, aniž by se hledal výběrovým řízením další vhodný kandidát.

Obávám se, že politické zkušenosti nemusejí stačit při každodenním řízení a nutném rozvoji osmi jihočeských nemocnic. Už v zájmu jihočeských pacientů. Osobně bych na tomto místě raději uvítal mladší a razantnější osobnost s ekonomickými a manažerskými zkušenostmi v oboru. Ale třeba se mýlím, i když rozhodnutí rady kraje považuji za odporující demokratickým principům, na kterých samospráva stojí.

Autor: 
Radek Springer, jihočeský zastupitel za KSČM
Zdroj: 
R. Springer (vítr)