Jihočeský senátor Tomáš Jirsa ostře o pokrytectví a dvojím metru české politiky

20. 7. 2017

Jihočeský senátor a starosta Hluboké nad Vltavou ostře kritizoval v senátu dne 19.7.2017 pokrytectví a uplatňování dvojího metru v české vnitřní a zahraniční politice. Stalo se tak při projednávání vládního návrhu, kterým se předkládá parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Královstvím Saudské Arábie o leteckých dopravních službách. K tomuto bodu, č.t. 66 pak senát žádné usnesení nepřijal. (úvodní foto z jednání senátu).

Senátor Tomáš Jirsa:  Vážený pane předsedající, pane ministře, dámy a pánové. V této věci bych poukázal na pokrytectví a druhý metr naší i mezinárodní politiky. Otvíráky dnešních novin jsou o tom, že TOP 09 vyzývá poslance, aby nejeli do Číny, protože tam zemřel disident. Samozřejmě každá smrt je neštěstím. A smrt disidenta v Číně je určitě smutná věc a je nám to líto.

Ale když si klepnete na internet a dáte si Saúdská Arábie a popravy, tak vám vyskočí, že natočil popravu ženy, sám teď čelí trestu, chystají popravu muže za účast na protestech, 42 popravených lidí, včetně dítěte, samozřejmě opozičních politiků. V Saúdské Arábii se ještě i kamenuje, jako trest smrti. A popravuje se veřejně na náměstích.

Mně by to bylo ukradené, kdyby si tam žili sami, kdyby nám ten wahhábismus nevyváželi do Evropy. Ale to není o Saúdské Arábii, to je o tom, že máme dvojí metr. Já jsem si nevšiml, že by tady naše feministky ležely před dveřmi Senátu, abychom smlouvu neschválili, když tím letadlem přiletí samotná žena do Saúdské Arábie a nesmí sama na ulici, což všichni víme.

Notabene, když tam letíte, musíte podepsat prohlášení, já ho tady někde mám, že jste informován o tom, že dovoz zbraní, alkoholu, drog a křesťanské literatury se přísně trestá v Saúdské Arábii. Loni jsme byli svědky toho, jak jsme málem vyhlásili válku Číně pro nezávislost Tibetu, tady množství nevládních aktivistů demonstrovalo pro Tibet, ale nevšiml jsem si, že by před dnešním schvalováním smlouvy tady před Senátem demonstrovali proti popravám a kamenování a porušování lidských práv v Saúdské Arábii. Je to pokrytectví, pokrytectví, pokrytectví. Děkuji vám.

Autor: 
Tomáš Jirsa, Senátor PČR, vložil: jk
Zdroj: 
+ foto: senat.cz