Nekvalitní potraviny: Jurečkova předvolební agitace a Jourové nezájem

12. 7. 2017

Potraviny prodávané v pěti evropských státech mají přes podobné obaly odlišné složení. Z 21 zkoumaných produktů byly shodné tři, řekl v minulých dnech na tiskové konferenci ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Lišily se například podílem masa či obsahem aktivních látek.To je podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nepřijatelné. Průzkum, který stál stát téměř půl milionu korun, provedla Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Podobné průzkumy si v minulém období nechaly udělat další státy V4 a například i Rumunsko a Albánie, Výsledky byly mnohdy ještě horší. „Noví“ členové EU se stávají co do dovozu potravin a jiných druhů zboží popelnicí Evropy. Máme-li si tak konkretizovat teorii o dvourychlostní Evropě, pak potěš nás inaše budoucí.

Ale zpět na domácí dvorek, do našich super a hypermarketů. Kvalitní zboží na našich pultech a přistřižení křidélek nadstandardních výdělků pro zahraniční nadnárodní řetězce by měla v naší zemi zajišťovat naše politická reprezentace, včetně té bruselské. Ministr Jurečka (KDU-ČSL) sice tuto situaci tvrdě odsuzuje, ale čtyři měsíce před volbami jde evidentně o politický tah. Situace v dovozu nekvalitních potravin totiž není zdaleka jen otázkou posledních měsíců.

Od ochrany spotřebitele máme v Evropské unii s tímto zaměřením přímo komisařku Evu Jourovou (ANO). Tu zřejmě nastávající české parlamentní volby ani český volič a spotřebitel nezajímá vůbec. Tvrdí totiž podle tisku, že se rozdílná kvalita netýká Evropské unie, ale jen některých zemí střední a východní Evropy.Tyto země si mají problémy vyřešit samy... Od čeho tam tedy za peníze daňových poplatníků sedí?

Půjdete-li například v Táboře do některého supermarketu, pak vězte, že na rozdíl od „vyspělé“ Evropy rybí prsty mají méně masa stejně tak jako konzervy. Například Tulip Luncheon Meat z Německa obsahuje vepřové maso, v českém je drůbeží separát. Stejně je na tom i domácí drogerie. Prací prášeky Henkel pere v Německu zhruba o 20 procent lépe, neboť má o 20 % víc aktivní látky. Takto je to ale i s Coca-Colou nebo medvídky Haribo  A to vše pod stejnou značkou a od stejného výrobce, jak ukázal zmíněný průzkum VŠCHT.

Absurdní a drzý se jeví i argument podvádějících firem, že mají Východoevropané „jiné chuťové preference“. Jak ironicky glosoval jeden čtenář v diskusi pod článkem na iDnes.cz: „Ano, záleží na chutích. Je přece jasné, že Němci mají rádi paštiku z masa a Češi z rozemletých kopýtek a prasečích rypáků a za to si rádi připlatí…“

Většina našeho průmyslu je v rukou zahraničního kapitálu. Jedničkou pro náš vývoz je Německo a soustředíme se i další státy na západ od Šumavy. Včetně středního a malého podnikání. Vyvýžíme kvalitní stroje, techniku, sklo, nábytek a další kvanta komodit. A co pak naši dělníci a pracující z druhé strany dostávají? Nekvalitní potraviny které by na trzích vývozců neobstály. Můžeme to sice omýlat donekonečna, ale ti, kteří by měli zjednat nápravu evidentně nejeví zájem.

Myslete kromě jiného i na tento problém, až budete v říjnu stát před volební urnou.

Radek Springer, zastupitel Jihočeského kraje za KSČM
vlastní (vítr)