Ministr Jurečka se probudil

11. 7. 2017

Na každém šprochu pravdy trochu. To, co se mezi lidmi šíří, má většinou reálný základ. Již dlouho se u nás povídá o tom, že zboží z dovozu, například z Německa, které najdeme na pultech našich obchodů, není tak kvalitní, jako když jej koupíte přímo v Německu. Stejný lákavý obal, jen ten obsah se poněkud liší. Pokud někdo žije v příhraničí s Německem, raději nastartuje auto a zajede si tam nakoupit. Nejenže na nákupu ušetří poměrně nezanedbatelnou částku, ale především zjistí, že zboží je mnohem kvalitnější nežli to nabízené v supermarketech v České republice.

Zřejmě to zaujalo i ministra zemědělství Martina Jurečku, který zadal srovnávací test na výrobky nakoupené doma, v Německu, Rakousku, Slovensku a Maďarsku. Z určeného množství produktů takto nakoupených měly jen tři stejné složení, jinak bohužel vždy horší než v zemi svého původu. Co si má o tom myslet náš spotřebitel? Jen to, že Evropská unie zřejmě nedokáže setřít rozdíly a zabránit těmto rádoby obchodům, které naše lidi šidí, a berou jim poslední iluze o tom, že se máme stejně dobře jako v jiných zemích. Možná by se měl ministr zemědělství zamyslet i nad tím, jak v této oblasti sjednat nápravu a nenechat tak odírat domácího zákazníka.

Provedený test jen potvrdil, co si lidé povídají již dlouhou dobu. A tak má Jurečka námět k přemýšlení. Všichni jsme zvědaví, jak dlouho bude úředníkům ministerstva trvat, nežli přijdou na schůdné řešení této zapeklité situace.

Emil Pernica, předseda OV KSČM Blansko a kandidát do Poslanecké sněmovny PČR v Jihomoravském kraji
fb