Parlamentní volby zřejmě ukáží, jak se bude volit příští rok v komunálkách

11. 7. 2017

Prioritou současných a následujících dní pro politické strany včetně KSČM jsou bezpochyby nadcházející podzimní parlamentní volby.Tak trochu jakoby se v jejich stínu mírně zastavil komunální politický život ve městech a obcích. Někde není důvodem ani doba prázdnin a dovolených. V Táboře jedeme tak trochu samospádem již rok a půl po rozpadu radniční koalice. Mimochodem, rozpadla se zásluhou zastupitelů za ANO vedených Radkou Maxovou a kamenem sváru byla plánovaná výstavba prvoligového fotbalového stadionu, kterou mělo a má financovat město.

Před nedávnem se po neúspěšném pokusu převzít moc v Jihočeském kraji pokusila radní a poslankyně Radka Maxová (ANO) v Táboře o vytvoření koalice nové. Z ní ovšem chtěla vyloučit nejsilnějšího hráče hnutí Tábor 2020 starosty Jiřího Fišera a jeho koaličního partnera hnutí JINAK! místostarostky Michaely Petrové. Jak to ovšem vypadá v těchto dnech, její ambice ovládnout město vycházejí vniveč.

V tisku prošlo tvrzení, že s tichou podporou komunistů by nové radniční uskupení mohlo mít většinu, ale i to je evidentně jen zaměňování přání Maxové za skutečnost. Předseda OV KSČM Tábor Ladislav Šedivý (na fotografii) se v těchto dnech vyjádřil, že podle jeho informací žádná jednání neprobíhají, nikdo ho neoslovil a určitě by hnutí ANO táborští komunisté nevyjádřili žádnou podporu, včetně tiché.

„Hnutí ANO po rezignaci svého - z jihočeského nemocničního holdingu zprofanovaného radního Petra Nováka - doplnilo radu města a finanční výbor o své nové členy. O našem konzistentním přístupu k ANO svědčí i skutečnost, že jsme na tento návrh nehlasovali,“ uvedl k případné možné spolupráci předseda Šedivý.

Komunální volby nás čakají v příštím roce a do nich, jak to vypadá, nelze očekávat na táborské politické scéně žádný posun. Bývalé koaliční strany se nemohou dohodnout a vytvoření koalice nové je pro rozporuplnost osobních zájmů a politických preferencí téměř nemožné. Karty na táborské politické scéně tedy rozdají zřejmě voliči až příští podzim. A teprve až s nimi lze s určitostí očekávat vznik koalice nové, která si pevně stanoví a bude dodržovat program ve prospěch rozvoje města a jeho obyvatel. Což se již půl druhého roku ne vždy daří.

Velkou změnou v příštích komunálních volbách bude i skutečnost, že současný starosta Jiří Fišer oficiálně oznámil, že po dvou volebních obdobích již kandidovat nebude. Jako nejvýraznější osobnost hnutí Tábor 2020 zřejmě jeho volební výsledek jeho nekandidování oslabí, a tak lze jen těžko nastínit poměr silna táborské radnici po komunálních volbách. A to se opět vracíme k úvodnímu odkazu na letošní parlamentní volby. Ty zřejmě budou také lakmusovým papírkem, jak budou lidé volit v táborských obecních volbách. Pokud se současné preference ANO a jeho případný drtivý volební úspěch v říjnu ukáže jako realita, pak se táborská radní Maxová konečně dočká ovládnutí zdejší samosprávy.

Autor: 
vítr
Zdroj: 
vlastní