Výsledky prvního setkání Trump - Putin: Dohody, které jsou zatím známy

8. 7. 2017

Na summitu G20 7. – 8. 7. 2017 se poprvé setkali Vladimir Putin a Donald Trump. Trvalo více než dvě hodiny a podle vedoucího ministerstva zahraničí Rex Tillersona se mezi prezidenty vyvinuly „pozitivní vztahy“

Ukrajina

Rusko a Spojené státy vytvoří informační kanál ke kontrole dodržování Minských dohod. USA nemá zatím žádný plán, jak řešit situaci na Ukrajině a chystá se jednat podle Minských dohod.

 Severní Korea

Rusko a Spojené státy se dohodly, že Severní Korea se musí zbavit jaderných zbraní. Ministr zahraničí Rex Tillerson řekl, že jediné co vedoucí představitelé chtějí je způsob, jakým by mělo být dosaženo odstranění jaderných zbraní. Vladimir Putin a prezident USA diskutovali o způsobu jak dojednaného cíle dosáhnout.

 Sýrie

Předsedové vyjádřili připravenost vyhlásit příměří v poledne dne 9. července na jihozápadě Sýrie v Dera, Kunejtra a Es-Suwayda na hranicích s Jordánskem. Podle výsledků jednání řekl W. Tillerson, že se o hlavním cílu Trump a Putin v Sýrii shodli. „Tam, kde máme odlišné názory, těch je daleko méně než těch, kde máme společný zájem. Strávili jsme spoustu času a diskutovali o dalších krocích. Tam, kde máme rozdíly musíme vynaložit více práce ke vzájemnému sblížení postojů“, řekl Tillerson.

Kyberbezpečnost  

Rusko a Spojené státy zřídí pracovní skupinu, která bude posuzovat teroristické hrozby v kyberprostoru a její hrozby normálnímu fungování společnosti. Putin a Trump se vyjádřili k otázce možné ruské intervence v amerických prezidentských volbách. Trump věří Putinovi, který zásahy popírá.

Americko-Ruské vztahy

 Putin a Trump souhlasili, že urychlí jmenování nových velvyslanců. Na začátku července vyšlo najevo, že americký velvyslanec v Rusku Dzhon Tefft opustí svůj úřad na začátku podzimu. Ruský velvyslanec ve Spojených státech Sergey Kislyak se vrátí do Moskvy v červenci. Na začátku února vyšlo najevo, že klíčový kandidát na post ruského velvyslance ve Spojených státech je náměstek ministra zahraničí Ruska Anatolij Antonov, když v květnu jeho  kandidaturu už projednala Státní duma.  

Autor: 
Julia Sapronova, překlad: jk
Zdroj: 
http://www.rbc.ru, foto: Carlos Barria / Reuters