Tábor - lesopark Pintovka. Jan Hus a jeho odkaz pro současnost

8. 7. 2017

6. července si občané každoročně připomínají v Táboře výročí upálení mistra Jana Husa.  Tak tomu bylo i letos v roce 602. výročí této tragické události. Jihočeští komunisté v dopolední části shromáždění připravili seminář na téma: Jan Hus a jeho odkaz pro současnost. Hlavní referát přednesl místopředseda ÚV KSČM Josef Skála. Jeho vystoupení doplňovali další účastníci semináře, kterými byli emeritní farář Rostislav Kotrč-Církev československá husitská, pplk. Ivan Kratochvíl-Českoslovenští vojáci v záloze za mír, teolog archimandrita Marek Krupica-pravoslavná církev, místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš a předseda Jihočeského krajského výboru KSČM Petr Braný. Seminářem a diskusí provázela Helena Suchá-výkonná ředitelka Knihovny a vzdělávacího centra Miloslava Ransdorfa. Účastníci dvouhodinového semináře se v zaplněném sále místní restaurace aktivně zapojili do moderované části diskuse a pokládali řadu doplňujících otázek.

Mezi účastníky semináře byla patrná shoda na základních tézích odkazu mistra Jana Husa pro současnou dobu. Mistr Jan Hus otevřeně kritizoval mravní úpadek církve a zde nacházíme jistou paralelu se současností. I dnes pravda stále vadí některým mocným. Jak uvedl Rostislav Kotrč: „Kdo pravdu říká, hlavu si občas rozbíjí“. Ale oproti století patnáctému má lid více reálnějších možností jak se bránit.

Často padaly otázky na majetek a mamon církví (církevní restituce) a co by tomu mistr Jan Hus říkal dnes. Odpověď byla jasná a přímá.  Hus odsuzoval hromadění majetku církví a odpustky zvláště církevními hodnostáři atd. I dnes se můžeme odkázat na čtyři pražské artikuly mající původ již v roce 1419-1420. V této souvislosti lze zmínit zákaz světského panování kněží a to zahrnuje i zákaz hromadění majetku a panování nad ním.  

Z hlediska přípravy voleb, kontaktů s voliči a jejich oslovování připomněl Petr Braný význam jasné a srozumitelné komunikace s nimi tak, jak to uměl mistr Jan Hus ve svých kázání.

Důstojník armády Ivan Kratochvíl poukázal na význam, vojenskou sílu vzepětí lidu - husitů a připomněl význam spravedlivé války a jejich válečného umění, když český národ žádný cizák neporazil.

Připomeňme si na závěr, že pět set let po Husově smrti se k jeho odkazu přihlásil i Tomáš Garrigue Masaryk, který v ženevském exilu na Husových tezích postavil program naší národní samostatnosti. I náš seminář a diskuse o aktuálním odkazu mistra Jana Husa pro současnost byl naším příspěvkem k navázání na tento odkaz, který více ocenil tzv. mateřský východ, když počátkem třetího tisíciletí považuje Jana Husa za svatého pravoslavná církev, třebaže bez oficiálního svatořečení.

Fotogalerie

Tábor, lesopark Pintovka 2017, seminář k odkazu M. Jana Husa
Tábor, lesopark Pintovka 2017, seminář k odkazu M. Jana Husa
Tábor, lesopark Pintovka 2017, seminář k odkazu M. Jana Husa
Tábor, lesopark Pintovka 2017, seminář k odkazu M. Jana Husa
Tábor, lesopark Pintovka 2017, seminář k odkazu M. Jana Husa
Autor: 
jk
Zdroj: 
Vlastní