Husův odkaz je výzvou dnešku

7. 7. 2017

Tradiční setkání k 602. výročí upálení mistra Jana Husa se včera v táborském lesoparku Pintovka uskutečnilo za účasti místopředsedy ÚV KSČM Jiřího Dolejše, poslankyně Aleny Nohavové, předsedy jihočeských komunistů Petra Braného (na prvním snímku u mikrofonu) a řady kandidátů KSČM do Poslanecké sněmovny.

Dolejš si ve svém vystoupení položil otázku, čím je Jan Hus zajímavý pro dnešek. »Spojil rozum a svědomí a našel odvahu vzepřít se falešným autoritám, což je důležité i nyní,« řekl Dolejš, který si u Husa váží především opravdovosti a schopnosti vnímat potřeby lidí. »Svět nyní prochází velkými změnami a v takové situaci nepotřebuje mesiáše, který živí ostatní planými řečmi, ale skutečné vizionáře, kteří naslouchají hlasu lidu i národa,« uzavřel Dolejš paralelu s dneškem.

O zajímavý program nejen pro děti se v lesoparku Pintovka postarala skupina Jezerničtí páni z Tábora. Ještě před hlavním programem, v dopoledních hodinách, zde proběhl také seminář pod názvem Jan Hus a jeho odkaz pro dnešek, na němž s hlavním referátem vystoupil místopředseda ÚV KSČM Josef Skála.

Hlavním poselstvím rovnost v nejúplnějším smyslu

Skála (na druhém snímku) pak odpoledne spolu se spisovatelkou Lenkou Procházkovou a dalšími hovořil i na shromáždění, které k uctění Husovy památky a jeho odkazu zorganizovaly v horní části Václavského náměstí v Praze Nezávislá média, Alternativa zdola, Spojenectví práce a solidarity a Iniciativa Ne základnám.

»O poselství Husa dokážeme přemýšlet, a to jako o výzvě, která je dodnes živá. Jeho hlavním poselstvím, za které položil svůj život, byla rovnost v tom nejúplnějším smyslu, nikoliv tedy rovnost liberálně vykleštěná,« řekl zde Skála. Podle něj Bedřich Engels právem říkal, že právě marxisté jsou dědici prvotních křesťanů. »Komunisté jsou na to hrdi a hodlají toto rozvíjet dál, to znamená stavět se za obnovu rovnosti v dnešních podmínkách, kdy je rovnost decimována jak politickou, tak ekonomickou mocí, která nabývá stále totalitnějšího charakteru a je také, tak jako tehdy, řízena stále více ze zahraničí,« uvedl Skála.

Připomněl v té souvislosti, že minimální mzda v ČR je pouhou čtvrtinou zákonného minima v Německu a průměrná mzda u nás dokonce tvoří pouhé tři čtvrtiny německé minimální mzdy. »Pracuje snad český dělník či úředník čtyřikrát hůř, než ten německý? Vždyť to tak není,« zdůraznil Skála. Média podle něj všelijak zaokrouhlují fakt, kdo všechno žije v ČR na hranici chudoby. »Plných 23 procent lidí do 18 let v naší zemi žije pod hranicí chudoby, ale také 45 procent vdov a osamělých žen,« uvedl Skála s tím, že kdyby peníze, které odtékají každý rok v dividendách do zahraničí, zůstaly u nás, tak by příjem každého českého zaměstnance byl minimálně o sto tisíc korun větší, než je dnes. »I dnes je šance stát se duší mlčící většiny a přečíslit ty, kteří podupávají své vlastní sliby,« uzavřel Skála.

Hledání pravdy je cesta na celý život

Procházková uvedla, že pravda je to, co zbývá, když všechno ostatní již bylo »prošustrováno«. »Tohle jsou slova Ludvíka Vaculíka z textu 2000 slov. Tímto výrokem hodnotil situaci v naší zemi před půl stoletím. K dnešku je toho ,prošustrováno‘ mnohem více, než tomu bylo tenkrát,« zdůraznila Procházková s tím, že zbývá opět jen pravda. Hledání pravdy je podle ní cesta na celý život, při níž na každé křižovatce číhá lež.

Setkání, jehož se zúčastnila také poslankyně Marta Semelová (KSČM), Milan Neubert a Lubomír Ledl (SDS) a Eva Novotná (Ne základnám), bylo ukončeno českou hymnou, kterou zpívala spolu s dalšími herečka Jaroslava Kretschmerová (na druhém snímku).

Fotogalerie

Tábor - lesopark Pintovka
Tábor - lesopark Pintovka
Tábor - lesopark Pintovka
Tábor - lesopark Pintovka
Tábor - lesopark Pintovka
Autor: 
rad, zku, ici
Zdroj: 
ihalo.cz, foto: jk