Zastupitel za KSČM Springer: Nejen ke čtvrtečnímu zastupitelstvu kraje

23. 6. 2017

Asi se nemusíme přesvědčovat, že svržení Jiřího Zimoly, nedávného jihočeského socdem hejtmana, bylo výsledkem dvou mocenských bojů, které svedl dohromady politický zájem. Radka Maxová (ANO), která by po několika neúspěšných politických pučích ráda viděla ANO a samozřejmě sebe ve vedení kraje, vytáhla na Zimolu zástupnou kauzu chata na Lipně a oprávněnou kauzu odměny vedení jihočeského nemocničního holdingu. Zda získala přímou podporu špiček ČSSD je sice neprokazatelné, ale poté, co byl centrem Zimola vyškrtnut s kandidátky do podzimních voleb je jasné, že se to vedení ČSSD přinejmenším hodilo do krámu. Velmi oblíbený hejtman by totiž v krizi ČSSD mohl znamenat reálné personální nebezpečí pro pražské sociálnědemokratické politické harcovníky.

Chci připomenout, že hejtman Zimola v předchozí koalici s KSČM nebyl proti snahám komunistických zastupitelů a leccos se nám podařilo prosadit. Například přesměrovat toky financí, zvýšit rozpočet kapitol na školství, zdravotnictví a zejména podporu rozvoje jihočeského venkova. Se současnými koaličními partnery to bude mít jeho nástupkyně Stráská a ČSSD určitě těžší. Dá se předpokládat, že některá, pro nás důležitá témata rozvoje kraje, budou postavena na vedlejší kolej.

Ale zpět k Zimolovi. Chatu na Lipně si staví každý budějovický řezník a pokud se prokázalo, kde na to Zimola bez pochybností vzal, nehodlám věc dál komentovat. Hodně jsem však bývalému hejtmanovi zazlíval, že za svého působení na kraji rázně nezakročil proti nemorálně vysokým odměnám ve statutárních orgánech jihočeských nemocnic. Chápu sice, že tyto prebendy zdědil po působení na kraji bývalého hejtmana Zahradníka a jeho ODS, ale neměl tuto věc rozhodně dále akceptovat.Ale v politice, i regionální, se dějí různé podivnosti, nepsané smlouvy a něco za něco...

Proto je potěšitelné, že současné vedení ČSSD - vázáno koaliční smlouvou - ji naplňuje. A řeší problém, který stál Zimolu (zatím) slibně se rozvíjející politickou kariéru. Zastupitelstvo Jihočeského kraje včera, ve čtvrtek 22. června, schválilo razantní seškrtání odměn v statutárních orgánech nemocničního holdingu, které přinese mnohamilionové úspory. Určitě se pro tyto peníze najde vhodnější využití, třeba právě ve zdravotnictví. Spolu se mnou zvedli pro toto opatření ruku i ostatní zastupitelé za KSČM. Na druhou stranu jsme nesouhlasili s dosazením do vedení Jihočeských nemocnic bývalou ministryni zdravotnictví za KDU-ČSL Zuzanu Roithovou. Dle mého názoru by na takto vysokou manažerskou funkci mělo proběhnou výběrové řízení.

Autor: 
Radek Springer, zastupitel Jihočeského kraje za KSČM
Zdroj: 
vlastní (vítr)