VÝROČÍ: Čest památce výsadkářů, kteří zahynuli v katedrále v Resslově ulici

16. 6. 2017

Dne 18. června 1942 v  kryptě chrámu v Resslově ulici zahynuli českoslovenští výsadkáři, kteří provedli atentát na Reinharda Heydricha. A nejen oni...

Ten den byla pravoslavná katedrála Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici obklíčena 800 příslušníky gestapa. Rozkaz zněl dostat parašutisty živé. Tři z nich padli při obraně hlavní lodi katedrály. Poté, co gestapo odhalilo jejich úkryt v kryptě chrámu, následovalo dobývání krypty. Čtyři Češi se nevzdali a bojovali v kryptě až do posledních čtyř nábojů, které si nechali pro sebe. 

Kostel se otřásal explozemi granátů. Vojáci SS Prag kolem něj pobíhali jako krvelační psi, cítící kořist. Na místo dorazily hasičské cisterny s vodou. Stejně jako sám K. H. Frank, který po oběti atentátu a příčině pekla Heydrichovi převzal jeho funkci. „Odpor je marný! Vzdejte se. Nic se vám nestane!“ Jeho hlas z amplionu je zkreslený. Odpovědí jsou další výstřely z podzemí.

Bylo kolem půl jedenácté. Vnitřkem kostela se rozezněla hromová exploze. Vojáci odstřelili kamennou desku kryjící vstup do krypty. Střelba uvnitř kostela již dávno zřídla. Hasiči už asi před půl hodinou vytáhli obráncům z krypty žebřík, díky kterému vyhazovali ven hadice pumpující dovnitř hektolitry vody. Podzemí už teď musí být slušně zatopené. Z okýnka se valil černý kouř, který Němci pumpovali dovnitř s vodou. Ne, tohle se nedá přežít. Konec byl nadosah...

Střelivo došlo. Nastal okamžik, kdy došlo na možnost, kterou parašutistům do hlavy vštěpoval skotský instruktor ve výcvikovém kempu.. Poslední ránu si commandos vždy nechávají pro sebe... obzvlášť v bezvýchodné situaci.

Při této akci zahynuli tito příslušníci československého zahraničního odboje: rtm. Josef Gabčík a rtm. Jan Kubiš, spolu s dalšími parašutisty nadpor. Adolfem Opálkou, podpor. Josefem Valčíkem, čet.asp. Josefem Bublíkem, čet. Janem Hrubým a rotným Jaroslavem Švecem.

Čest jejich památce.

 

Autor: 
vítr
Zdroj: 
vlastní