Návod k tunelování států

16. 6. 2017

Není to žádná novinka, firma Diag Human stála občany našeho státu již 326 milionů korun, které jí byly vyplaceny v roce 1997 za údajně zmařený obchod s krevní plazmou. Tato částka firmě a panu majiteli Šťávovi nalila krev do žil a v následujících letech pokračovali v soudech s českým státem. Není překvapením, že jim v tomto počínání pomáhá bývalý místopředseda vlády Jan Kalvoda. Byznys je byznys.V roce 2008 arbitráž přiřkla firmě Diag Human 8 miliard korun. Tak to by byla již pěkná řeka peněz, která by odtekla ze státního rozpočtu. Tuto částku stát odmítl zaplatit. Další peripetie v kauze nemá cenu popisovat. Jejich obsáhlost odpovídá 25 letům soudních a arbitrážních tahanic. V poslední době se však tento krevní případ dostává opět na veřejnost a do tisku za situace, kdy došlo k obstavení účtů českého státu v lucemburských bankách.

Znepokojující na celé věci je, že se občan, který v konečném důsledku nese finanční tíhu sporu, nikdy pořádně nedozvěděl, jak ke škodě mělo dojít a zejména, jak se prokazovala výše vzniklé škody. Další nepěknou informací je, že se firma Diag Human chce domáhat na českém státu odškodnění za neochránění investice. Takový precedent zde již máme z doby, kdy v souvislosti televizí Nova mělo dojít k porušení mezinárodních dohod na ochranu investic a Česko zaplatilo firmě CME (Lauderovi) 10,4 miliard korun. Je to cena za sledování Železného Novy. To však bylo v dobách, kdy v pokladně státu ještě byly peníze. Dnes tam jsou jen dluhy. Nejstrašidelnější je představa, kolik takových kostlivců leží u arbitrážních soudů a ve skříním ministerstva financí. Nastala doba, kdy některé firmy a významné státy budou vydělávat jen na takovýchto arbitrážích. Možná i k takovémuto druhu "podnikání" směřuje dohoda TTIP, která je na stole Evropské komise. Ideální zdroj renty a financí bez starostí s lidmi, výrobou a odbytem. Nová oblast byznysu. Stačí jen ošetřit arbitráže a soudy. Ideál!!! Ovšem, jak pro koho!!!

Související:

Česká republika prohrála v Lucembursku soud s Diag Human. Firma Josefa Šťávy může k obstaveným bankovním účtům ČR (na 13 miliard Kč).

12. května v jedenáct hodin večer byly na příkaz lucemburského vrchního exekutorského úřadu obsazeny ve dvaceti čtyřech lucemburských, švýcarských, amerických, francouzských a čínských bankách všechny účty, které Česká republika používá, nebo by mohla použít, k obsluze státních dluhopisů.

Až bude jakýkoliv český politik zase mluvit o demokracii a právním státě, zeptejte se ho, prosím, kdo zavinil tento stav – a kdo bude platit možná až desítky miliard zbytečné škody.

Autor: 
Miroslav Kavij. předseda KV KSČM Plzeňského kraje (jk)
Zdroj: 
fb