Středa 14. června 2017: Prezident Zeman besedoval s občany v Milevsku

14. 6. 2017

Prezident Zeman zavítal do Milevska na Písecku, kde ho srdečně přivítalo vedení města, zastupitelé, ředitelé městských organizací, zástupci největších zaměstnavatelů milevského regionu a téměř zaplněné náměstí. Po samostatné besedě s milevskými zastupiteli jej přivítali před radnicí občané dlouhotrvajícím potleskem.

Samotný mítink byl zahájen vystoupením starosty Milevska Ivana Radosty a hejtmanky Jihočeského kraje Ivany Stráské. Prezident republiky v úvodu svého vystoupení ocenil malou nezaměstnanost města a jeho nejbližšího okolí. V této souvislosti vzpomněl počátky zákazu bývalému ZVVZ Milevsko dodávat investiční celky pro výstavbu jaderné elektrárny Búšéhru  v Iránu. Ještě jednou se omluvil za to, že podporoval tento zákaz a zmínil neblahou roli bývalé ministryně zahraničí Madeleine Albrichtové, která jej o tento zákaz, jako předsedu vlády, osobně, jménem USA žádala. Slíbila Milevsku a ČR jiné dodavatelské možnosti investičních celků a proto souhlasil. Bohužel slib nebyl dodržen. Jak sám uvedl, byl podveden a od této doby nevěří slibům ze zahraničí, pokud nejsou doloženy fakty.

Dále odpovídal na dotazy občanů a nutno říci, že odpovídal logicky a se znalostí věci. Například k otázce kouření uvedl, že se mu více zamlouvala stará verze zákona, kde byly v restauracích oddělené místnosti pro kuřáky a nekuřáky. Nevyloučil, že po nových volbách se ke stávajícímu zákonu poslanci vrátí a může dojít ke změně.

„Na dotaz ohledně nejvhodnějšího nástupce premiéra Sobotky odpovídám kdokoliv, kromě něho,“  K předsedovi ČSSD se nechtěl vyjádřit a vměšovat se do vnitřních záležitostí jakékoliv strany. Po krátké chvilce však sdělil „možná, že překročím své pravomoci, promiňte mi to. Odpovím vám naprosto analogicky. Kohokoliv, kromě Bohuslava Sobotky“.

K otázce fungování Evropské unie „jsem jejím zastáncem“. Není však zastáncem a ostře kritizuje přebujelost její administrativy a neschopnost přijímat reálné, efektivní a odpovídající opatření k ochraně vlastních států i jejich občanů. Jako příklad uvedl nezvládnutou imigrační vlnu a formální ustavení tzv. Frontexu (Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž), který není schopen hranice EU ochránit. Frontex má v současnosti na ochranu celé jížní hranice Evropy jen 15 000 osob, což je přesně tolik kolik má Vídeň policistů. Migrační kvóty  stanovené EU považuje za počátek ztráty suverenity členských zemí a manipulace se státností.

Na závěr mítinku se strhla slovní potyčka v davu. Proti sobě se postavili odpůrce a příznivec Miloše Zemana. Příznivci Miloše Zemana se nelíbilo, že odpůrce každou prezidentovu odpověď znevažoval pískáním na píšťalu.Ve fotogalerii občan s fialovými brýlemi. Až do potyčky se zdálo, že odpůrce Miloše Zemana byl jako občan osamocen. Záhy se však potvrdilo, že sice pískal sám, ale, že šlo zřejmě o koordinovanou akci celé skupiny, která jej poté chránila, snad i před možnou inzultací.

Celková atmosféra byla velmi dobrá. Prezident Zeman svými odpověďmi občany Milevska a okolí uspokojil. Na závěr dekoroval stuhou vlajku města Milevska a převzal dárky.

Fotogalerie

Autor: 
jk
Zdroj: 
+ foto: vlastní