Radek Springer: Může za to kuňka ohnivá?

14. 6. 2017

Zřejmě to nebyl nejdůležitější bod květnového krajského zastupitelstva. A určitě se netýkal většinové části jihočeského obyvatelstva. Přesto jsem jeho schválení s ostatními krajskými zastupiteli za KSČM uvítal a samozřejmě pro něj zvedl ruku. Šlo o návrh na poskytnutí dotace vlastníkům a nájemcům pozemků ve vybraných zvláště chráněných územích Jihočeského kraje úpro tento rok v celkové výši 1 749 136,- Kč.

U nás na Táborsku totiž mají dlouhodobý problém majitelé pozemků z příměstské části Tábora Všechov – Zahrádka, které leží na bývalém vojenském tankodromu. Kdysi jim armáda platina alespoň symbolický nájem, ale vojáci tyto pozemky přestali po revoluci využívat, a tudíž se vrátily majitelům. Samozřejmě bez jakékoliv další finanční refundace, ale byla naděje, že zde začne tradiční zemědělské obdělávání půdy jejími vlastníky.

Další problém ovšem nastal, když zde bylo v devadesátých letech vyhlášeno zvláště chráněné území zóna Natura, neboť se zde vyskytuje v mokřadech a kolejích vyjetých kdysi těžkou vojenskou technikou (nyní plných vody) chráněná žába kuňka ohnivá. Majitelé sice své pozemky dostali zpět, ale nemohou na nich podle zákona o ochraně přírody a krajiny nejen hospodařit zemědělským způsobem, ale ani třeba vysadit les či hledat jiné využití.

Věřím proto, že se část příspěvku kraje dostane také zmíněným majitelům pozemků v táborské příměstské části. I když by to byl jen malý příspěvek za znemožnění zemědělské činnosti a tím způsobené ztráty, věřím, že krok krajského zastupitelstva je v této podobě určitě přínosný.

Autor: 
Radek Springer, krajský zastupitel za KSČM
Zdroj: 
vlastní (vítr)